Diyarbakır 10 bin yılı aşkın tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Diyarbakır’da çoklu medeniyetin izleri her alanda olduğu gibi mutfak alanında da ortaya çıkıyor. Diyarbakır, tarih ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağı ile de ön plana çıkıyor.

Diyarbakır’da tarihten günümüze gelen yüzlerce meşhur lezzet var. Geçiş güzergahında olması nedeniyle Diyarbakır hem Mezopotamya hem Anadolu hem de Ortadoğu’nun mutfak kültüründen nasiplenmiş. Birçok lezzetin merkezi olan Diyarbakır’ın kendine özgün coğrafi işaret almış birçok ürünü de var.

Diyarbakır’ın geçmişten günümüze bilinen lezzetlerinden birisi de Habenisk Çorbasıdır.

Habenisk Çorbası içerisindeki zengin malzemeler ile hem bir lezzet hem de tam bir sağlık deposudur. Doğu kültüründe ağırlıkla Diyarbakır yöresinde yapılan bu çorbada genellikle koyun eti kullanılmaktadır.

Habenisk Çorbası nedir? Nasıl yapılır?

Gerekli Malzemeler

500 gram kemikli koyun kol eti

1 çay bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı yeşil mercimek

1 çay bardağı nohut

10 su bardağı su

10 adet kuru patlıcan başı

30 gram tereyağı

2 adet kuru soğan

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı kişniş

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz

Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;

Diyarbakır Habenisk Çorbası; dövme buğday, yeşil mercimek, nohut ve kuru soğan kullanılarak yapılan kıvamlı bir çorbadır.

Hazırlanışı:

Islatılan nohut dövme buğday ile birlikte suda haşlanır. Üzerine yıkanmış yeşil mercimek ilave edilir ve kaynar su ilavesiyle birlikte pişirmeye devam edilir. Yemeklik doğranan soğan, yağda pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulan soğan çorbaya eklenir, çorba yoğun bir kıvama gelene kadar pişirilir. Üzerine pul biber eklenir.