Herkese selamlar. Bismil Haber sitesinde yazarlığımın neredeyse ikinci yılı. Baktım ki toplumsalından dinisine, eleştirdiklerimden kınadıklarımda nice konularda yazmışım, aynı zamanda konu bulmakta da zorlanıyorum, dedim ki konu tavsiyesi hakkında bir fikir vasıtası bulmalıyım.

Bu vasıtanın ne olduğunu açıklamadan ve konuya giriş yapmadan önce şunu belirtmek isterim ki değer yargılarımızla çelişmeyen, bizleri yanlış olana sürüklemeyeceğine inandığım her türlü konu önerisine açığım. Karşılıklı iletişim halinin olduğu bir yazar-okuyucu etkileşimi çok daha verimli olacaktır. Bu konuda düşüncelerimi yazdığım köşe yazılarıma fikir önerilerinizle, tavsiyelerinizle veya eleştirilerinizle katılımlarınızı içten bir şekilde beklerim.

Manrkurtlaştırma 1

Gel gelelim bu yazının konusunu seçen vasıtamıza. Bir insan beyni kadar olmasa da seçtiği konu hiç de fena değil yapay zekanın. Yapay zekadan konu açılmışken... Teknolojinin ışık hızıyla ilerlediği bir çağın kalbindeyiz biliyorsunuz ki... Sosyal medya da bu devinimin en büyük parçası elbette. Genç beyinlerin kaybolup gittiğini, sanalda gördüğü her şeyi gerçek sanıp imrendiğini ve bu hissiyatın verdiği çöküş hissinin genci çıkmaza doğru sürüklediğini görüyorum. Peki siz sosyal medyayı doğru kullandığına inandığınız kaç insan tanıyorsunuz? Sanalda her şeyin en iyisini görüp ona ulaşamamanın verdiği psikoloji sebebiyle çöküyor genç beyinler. Ve sonrasında takdir edersiniz ki ardı sıra gelen psikolojik bunalımlar, mental bozulmalar vs... Sosyal medyanın toplumun genelini özellikle gençleri 'Mankurt' laştırdığını düşünüyorum. Cengiz Aytmatov'un bir eserinde juan juan halkının belirli metotlarla insanların hafızasını bilerek elinden aldığını ve onları bilinci olmayan, sorgulamayan insanlara, "Mankurt" lara çevirdiğini okumuştum. Bu hikâyede o acımasız metot sosyal medya o mankurtlar da ne yazık ki bizleriz! Bu dalgadan nasıl kurtulabiliriz, konusuna gelince o, sayfalarca anlatılabilecek bir yazı konusu. Ve eminim sizlerin de bu konuda onlarca fikriniz vardır. Ancak bu konuda farkında olma durumu olmayınca maalesef ki çözüm yoluna girme girişimini bu yazıda biraz ertelemek zorunda kalacağız. Mankurt efsanesini okumanızı tavsiye ederim. Ben orda 'bizi' gördüm! Bir an önce farkına varın ve Mankurtlaşmayın!  Çünkü sosyal medya bağımlılığı diye başlayan pisko-sosyal sorun git gide daha da ciddi bir hal almaya başlıyor.

Mankurtlaştırma 3