Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde hizmet verecek olan onkoloji merkezinin açılışına Bakan Eker'in yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz ve Süleyman Hamzaoğulları, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, vali yardımcıları, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Eker, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin gerek Diyarbakır'ın, gerekse bölgenin önemli bir ihtiyacını karşıladığını söyledi. Diyarbakır'da son yıllarda hasta yatak sayısının ikiye katlandığını belirten Bakan Eker, "Doktor sayısı, uzman hekim sayısı birkaç kat arttı. Hükümetimizin başlattığı sağlıkta değişim dönüşüm ve reform projesi ile sağlık hizmetleri hem nitelik olarak çok iyi bir noktaya geldi, hem hastalarımıza ulaştırılan hizmetler çok iyi bir noktaya geldi ve artık Türkiye'nin neresinde olunursa olunsun tam donanımlı yataklı tedavi kurumlarına gerektiği takdirde bu hastalarımızın eğer bulundukları yerde tedavi imkanı yoksa oralara da nakledilebiliyorlar" dedi.


Ambulans uçaklardan ambulans helikopterlere kadar bu alanda birçok yeni proje, yeni hizmet alanları üretildiğini ifade eden Bakan Eker, "Onkoloji merkezi 11 milyon liralık bir yatırım. İnsanlarımızın maalesef giderek artan oranda hastası olan bir alan. Onkoloji hastalarının sayısı artıyor maalesef. Onlara bulundukları yerde tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi, kemoterapi, ilaç uygulamaları. Bunların gerekli bir ortamda tam donanımlı bir merkezde temin edilmesinin sağlanması çok önemli. Bu merkez böyle
bir amaca hizmet ediyor. Uzman onkologlarımız var. Medikal onkoloğumuz var. Işın tevdi teknikerlerimiz var. Diyarbakır değil bölgedeki tüm illerimize hizmet verebilecek bir merkez. Aynı zamanda anjiyo ünitesi kuruldu. Pediatrik kalp cerrahisi konusunda önemli bununla atılmış olundu. Endoskopi ünitesi yine standartlarda olması gereken ama birçok hastanede olmayan mahkumlarla ilgili hizmet verecek. Özellikle cezaevlerindeki yurttaşlarımızın tedavilerinin yapılması amacıyla onlar için de ayrıca 6 yataklı koğuş
açılmış oldu. Diyarbakır'ın ilçelerindeki, beldelerindeki sağlık hizmeti de giderek artıyor. Nitelik itibarı ile de, nicelik itibarı ile de. İlçe hastanelerinin ya kapasiteleri arttırılıyor, uzman hekim yönünden takviye ediliyor. En son 32 yeni uzman hekim atandı Diyarbakır'a. Bunlar da Diyarbakır'daki uzman hekim ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamış oluyor. Hükümete geldiğimiz zaman dört konu üzerinde çok durduk. Türkiye'de eksiklik bulunan ve mutlaka geliştirilmesi gereken dört tane temel alan vardı.
Bunlardan bir tanesi eğitim, birisi sağlık, bir diğeri emniyet, bir de adalet hizmetleri, yargı hizmetleri ve bu dört ana sektör üzerinde temel faaliyetler geliştirildi. Altyapı yatırımları yapıldı. Ve sağlıkta da büyük bir dönüşüm yaşandı" diye konuştu.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur ise, merkezi 8 ayda yaptıklarını söyledi. Onkoloji merkezi hakkında bilgi veren Yağmur, "Onkoloji merkezi bin 200 metrekarelik bir alana sahip. Binanın küçüklüğüne bakmayın. Kendisi küçük ama içindeki aletler çok pahalı. 11 trilyonluk bir yatırım bu. Diyarbakır'da radyoterapi verebileceğimiz sağlık alanımız yoktu, en azından devlet hastanesi, eğitim araştırma olarak yoktu. Üniversitemizde vardı ama hastalarımıza yetmiyordu. Bu açıdan çok kısa
bir zamanda planladık. Şu anda merkezimizde iki tane linak cihazları, 4 radyasyon onkoloğu, iki medikal onkolog, iki fizikçi, 8 teknisyenle bütün bölgeye hizmet verebilecek bir merkez burası. Yani Hakkari'den buraya kadar tüm halkımıza hizmet verebileceğimiz bir merkez burası. Halkımızın böyle bir merkeze ihtiyacının olmamasını dilerim ama kanser hastalarını artık Diyarbakır'da tamamıyla tedavi edebilecek düzeye geldik" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından onkoloji merkezinin açılışı yapıldı. Merkezi gezen Bakan Eker, cihazlar hakkında Başhekim Yağmur'dan bilgi aldı. Onkoloji merkezinin açılışından sonra mahkumların kalabileceği koğuşun açılışı yapıldı. Koğuşları gezen Bakan Eker, mahkumların artık daha rahat bir şekilde tedavi edileceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi