Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın, baharda alerjik hastalıkların sıklığının neden arttığını ve bu hastalıklarda görülen başlıca şikayetlerin neler olduğunu açıkladı.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Dr. Akın, "Bahar mevsimi gibi polen ve çiçek tozu gibi alerjenlerle temasın en yüksek olduğu dönemlerde, alerjik hastalık sıklığında ciddi artışlar yaşanır. Bu dönemde Alerjik Rinit, Alerjik Konjonktivit ve Alerjik Bronşit gibi hastalıklarda ciddi artışlar olabilir. Bu hastalıklar tek başına görülebildiği gibi bir arada da görülebilir." dedi.

Alerjik hastalıklarda sık görülen belirtiler nelerdir?

Alerjik rinit (saman nezlesi) olan kişilerde, sık hapşırma, burun akıntısı ve sürekli burun kaşıntısı şikayetleri görülür. Bu kişiler, bazen kulak ve damakta da kaşıntı hissi yaşayabilirler. Sürekli burun akıntısı nedeniyle, sosyal ortamlarda problem yaşayabilirler. Ayrıca, burun içindeki dokularda şişme olduğu için bu hastalar burundan rahat nefes almakta güçlük çekebilirler. Alerjik konjonktivit hastalarında ise gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi belirtiler görülür. Alerjik bronşitte ise kuru öksürük ve nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkar.

Alerjik hastalıklar nasıl teşhis edilir?

Teşhis, uzman bir hekim tarafından konulmalıdır. Alerjik hastalıklar, enfeksiyonlarla karışabilir ve yanlış tedavi ciddi sorunlara yol açabilir. Teşhis için ayrıntılı bir hastalık öyküsü alınır ve ardından ayrıntılı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılır. Kan ve alerji testleri de bazen teşhise yardımcı olabilir, ancak tanı koymak için her zaman gerekli değildir.

Bu hastalıkların tedavisinde ne önerilir?

Tedavi, problemin türüne, varlığına ve şiddetine göre değişir. Genellikle alerjik burun spreyleri, alerji ilaçları, burun yıkama solüsyonları, göz damlaları ve inhaler ilaçlar kullanılır. İlkbahar-yaz mevsimlerinin geçmesiyle birlikte şikayetler genellikle azalır. Ancak, alerjik rinit gibi bazı hastalıkların cerrahi tedavisi yoktur. Bu hastalar genellikle ilaç kullanmaya devam etmek zorundadır. Yer değişikliği gibi faktörlerle şikayetler zamanla kendiliğinden azalabilir.

Sonuç olarak, alerjik hastalıkların doğru teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabileceği ve yaşam kalitesinin olumlu yönde etkilenebileceği vurgulanıyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)