Çocukların kemik yoğunluğunun yüzde 40'ı 9-14 yaş aralığında oluşur ve kadınlarda 18, erkeklerde ise 20 yaş civarında en yüksek seviyeye ulaşır. Bu nedenle, çocukluk ve ergenlik döneminde doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin kemik gelişimini en iyi seviyeye çıkarması, ilerleyen yaşlarda kemik kaybı ve osteoporoz riskini azaltmak için büyük önem taşır.

Kemik sağlığına yeterli miktarda destek vermek önemlidir...

Çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyle güçlü kemik yapıları oluşturulur. Bu, gençlik yıllarında yapılan yatırıma benzer ve ilerleyen yaşlarda kemik kitlesi azaldığında bu yatırımdan faydalanılır ve böylece kemik kaybı ve osteoporoz riski azaltılır.

Kalsiyum

Sağlıklı bir kemik gelişimi için yeterli kalsiyum alımı şarttır. Kalsiyumun en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir (peynir, yoğurt vb.). Pekmez, susam, fındık/fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyveler de kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Günlük kalsiyum ihtiyacı, 1-3 yaş için 700 mg, 4-8 yaş için 1000 mg ve 9-18 yaş için 1300 mg'dır. Bir bardak süt ve yoğurtta 300 mg, 1 dilim peynirde 200 mg kalsiyum bulunmaktadır. Günlük bir bardak süt içilmesi ve bir dilim peynir yenmesi, küçük çocuklar için kalsiyum ihtiyacının yarısını, büyük çocuklar içinse üçte birinden fazlasını karşılar.

D Vitamini

D vitamini, alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilimini sağlar; bu nedenle sağlıklı kemikler için yeterli miktarda D vitamini alınması önemlidir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir; ancak güneş ışığından yeterli miktarda yararlanılamadığında D vitamini eksikliği oluşabilir. Bu nedenle D vitamini seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve eksiklik durumunda hekime danışılarak takviye yapılmalıdır.

Magnezyum

Magnezyum, vücuttaki kalsiyumun işlevini artırır ve sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir. Badem, fıstık ezmesi, avokado, ıspanak, tam buğday ekmeği, kuru fasulye magnezyum açısından zengin kaynaklardır.

K Vitamini

K vitamini, kemik yapımında önemli bir rol oynar ve yeterli miktarda kemik oluşturulması için gereklidir. K vitamininin en iyi kaynakları lahana, brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.

Zıplamak, sek sek oynamak ve koşmak kemik sağlığı için en faydalı egzersizlerden...

Kemiklerin gelişimi için kemiklere baskı uygulayan egzersizlere ihtiyaç vardır. Bisiklete binmek, yüzmek gibi fiziksel aktiviteler kasları güçlendirirken, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunmaz.

Kemik sağlığı için risklerden kaçının!

Uzun süreli dengesiz beslenme, aşırı fiziksel aktivite, sigara içmek, alkol tüketmek, aşırı tuz kullanımı ve asitli içecekler, kemik gelişimini engeller ve ilerleyen yaşlarda kemik kaybı ve osteoporoz riskini artırır.

Kaynak: (Haber Merkezi)