Bayramımız mübarek olsun, rabbim hayırlara vesile kılsın.

Bazı vakitlerin esrarı yani sırları vardır. Her ne kadar Cenabı Hak zaman ve mekândan münezzeh ise de, biz aciz kulların selameti için, kendisine yaklaştıracak yollar ve zamanlar var etmiştir. Böylece ona yakın olmak için sebepler bulalım nefislerimizi terbiye edelim diye.

Hac ve kurban ibadeti de böyledir. Kebeyi ziyaret ve hac farizası, salih insanların hiçbir çıkar beklentisi olmadan saf ve temiz kalpleri ile belli bir zamanda, belli bir mekânda bir araya gelme toplantısıdır. Hac zaman ve mekân itibarı ile peygamberlerin, sıdıkların, şehitlerin, salihlerin halini hatırlatır. Gönül dünyamızı Allah ve peygamber sevgisiyle cilalar. Nefsi zelil eder. Hazreti İbrahim’in teslimiyetini hatırlatır. Malayani meşguliyetleri değersizleştirir. Ahiret hayatı için şevk ve azmimizi artırır.

Tabi sosyal boyutu açısından bir devrim gerçekleştirdiğini artık bütün dünya itiraf etmektedir. Yeryüzünde ulaşılmadık yer bırakmadan, dünyanın en ücra köşesindeki muhtaç insanlara ulaşan tek organizasyon, kurban ibadeti organizasyonudur. Milyonlarca insanın bir kargaşaya mahal vermeden milyonlarca kardeşine sadece gönül bağı ve İnançları gereği ulaşmaları dünyanın daha önce görmüş olduğu bir vakıa değildir.

Vakitlerin sırları demişken namaz vakitler ide bu sırlardandır. “Haydi, siz akşama ulaştığınızda sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde Allah'ı ki (yerde ve gökte hamd ona mahsustur) tesbih edin. (namaz kılın) Rum 17,18

Bu zamanlar insan ruhunun feyz ve nurlarla bereketlendiği zamanlardır. Hayvani güçlerin, melekuti güçlere galebe çalamadığı anlardır. Hele ki sabah ve yatsı namazları, otomatik resetleme gibi nefsin gün içinde yaşadığı bütün kötü frekanslardan( bencillik, şükürsüzlük, kendini beğenme, kötü davranma, kalp kırma, boşa vakit geçirme, harama bulaşma vb.) kurtulma zamanlarıdır.

Yine rabbimiz kadir suresinde: Şüphesiz, biz onu (Kuran’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.(kadir suresi) buyurmaktadır.

Hal böyleyken zamanın ruhu vardır. Ve biz insanlar için tayin edilmiş, muayyen yani belirli vakitler vardır ki o vakitler İnsanın biyolojik kimyası ile uyumlu rahatlayacağı ve negatif enerjilerden uzaklaştığı nefsin ve şeytanın dürtülerinden uzaklaştığı fırsatlar sunmaktadır.

Bu sırlı vakitlerden bazısı haftada bir olur. Cuma günü bu vakitlerdendir. O gün namaz vaktinde ticaretin bırakılıp müminlerin tıpkı hac ibadeti gibi biraya gelip topluca Allah'ı tesbih etme ve nefislerini temizleme günüdür. O gün duaların makbul olduğu zamanlardandır.

Merhametlilerin en merhametlisi rabbimiz ki, onu tüm noksanlıklardan tenzih ederiz. Yine biz şükürsüz kulları için bu nişaneleri var ederek bizlerin hem kendimize hem de yaşadığımız tüm canlı alemini ıslah etmemiz ve dahi inşa etmemiz için işte böylece vakitler tayin etmiştir.

Aksi takdirde, nefsin dizginleri boşaldığında sınırsız hayvani arzular devreye girdiğinde, insan bencil hırsları için zalim olur. Yaşadığımız yerküre tahrip edilir. Canlı cansız, yok edilme süreci başlamış olur. Küçük bir örnek. Daha çok kazanma hırsı ile yapılan çürük binalar sebebiyle Maraş depreminde yitirilen canlar ve nice savaşlar çatışmalar hep nefsin azgınlığında değil midir?

Kurban bayramın bu vesile ile kaynaşmaya, bütünleşmeye, kardeşliğe vesile, darda kalanlara muhtaçlara yetimlere kucaklayan el; savaşların küskünlüklerin dargınlıkların bitmesi için de barış güvercini olmasını dileyerek sizleri Allaha emanet ediyorum.