Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünden 35 köylünün F-16 bombalaması sonucunda öldürülmesinin ardından tepkiler de gelmeye başladı. CHP'li Sezgin Tanrıkulu bu olayı, "Türkiye'nin sivillere karşı almış olduğu ilk savaş kararı" olarak yorumlarken, CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün de "Bu istihbaratın sorgulanması gerek" dedi.

Merkezi Diyarbakır`da bulunan Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (MUSTAZAF-DER) Şırnak`ın Uludere İlçesi`nde meydana gelen katliama ilişkin açıklama yaptı.

Rejim yıllardır yaptığı onlarca katliamı örtbas edebilmiştir. Ancak bu katliamla suç üstü yakalanmıştır. Bu katliamla genelde ümmetin özelde kürt coğrafyasının zalimane ve yapay sınırlarla bölünmesinin halkımız açısından acı sonuçları bir kez daha ortaya çıkmıştır. Zira halkımız nezdinde bu sınırların bir geçerliliğinin olmadığı anlaşılmıştır. Bu olay 1943 yılında gerçekleştirilen ve tarihe Muğlalı olayı olarak geçen otuz üç (33) insanın öldürüldüğü vahşi katliamı bize yine hatırlatmıştır. Her iki katiamın sorumluları da sorumsuzca davranan halk düşmanı zihniyettir.

BDP AÇIKLAMA YAPTI: "BUNUN ADI KATLİAM"
BDP'den Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak imzasıyla yapılan açıklamada, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyü yakınlarında dün gece meydana gelen olayla ilgili Genelkurmay'ın yaptığı açıklamanın katliamın üstünü örtmeye yönelik olduğu iddia edildi.

BDP'den yapılan yazılı açıklamada, bombardımanda öldüğü öne sürülen kişilerin büyük çoğunluğunun 15-20 yaşlarında olduğu belirtilerek, "Bu çok açık bir sivil katliamıdır. Uludere katliamı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın 1943'te Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylüyü kurşuna dizdirdiği katliamın bir benzeridir. Ne yazık ki tarih, o katliamcı zihniyet 68 yıl aradan sonra bir kez daha tekerrür etmiş ve bu kez Şırnak Uludere'de yaşanmıştır. En yaşlısı 20 yaşında olan 35 çocuk ve genç hunharca katledilmiştir. Şimdi bu katliama bir kılıf uydurulmaya çalışılmaktadır. Genelkurmay'ın resmi açıklaması tümüyle bu katliamın üstünü örtmeye yöneliktir." denildi.

Açıklamada, "Yaşanan bu katliamı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Halkımızla birlikte meydanlarda demokratik tepkilerimizi daha da yükselteceğiz ve bu katliamın, bu katliamı gerçekleştirenlerin, bu katliamın sorumlularının peşini asla bırakmayacağız." denildi.

BÖLGE KARIŞTI
BDP'nin çağrısı üzerine Şırnak başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde bazı esnaf kepenkleri kapatırken, sokaklarda protesto gösterileri yapıldı. Diyarbakır'da basın açıklaması yapan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Bir katliam yaşanmıştır. Bu ülkenin savaş uçakları, bu ülkenin 50 kişilik vatandaşlarını imha etmek için bombalamıştır. Bu insanlık ve savaş suçudur. Arkadaşlarımız dün geceden beri ceset topluyorlar" diye konuştu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde BDP tarafından Şırnak'taki operasyona tepki amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Açıklamanın ardından çıkan olaylara polis müdahale etti. BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, BDP İlçe Başkanı Rustem Demir ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık grup, BDP ilçe binasından Eski Cezaevi Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Oturma eyleminden sonra polisin geri çekilmesi üzerine, kitle yürüyüşe devam ederek açıklamanın yapılacağı kavşağa kadar geldi. Yürüyüş sonrası, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyüne düzenlenen hava operasyonunda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından bir açıklama yapan BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, medyanın olaylara karşı sessiz kaldığını belirterek, "Kürt halkı bu olayın üstünün kapanmasına asla izin vermeyecektir. Bu halk ne olursa olsun direnecektir" dedi.

Basın açıklamasının ardından çıkan olaylara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Milletvekili Canan da tazyikli sudan etkilenirken, ilçede çıkan olaylar sürüyor. 

 

BDP'nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada ise "Bunun adı katliamdır" dedi.

..

Editör: Haber Merkezi