Ölümünün 86'ncı yılına denk geldiği gün olan 4 Şubat'ta mezarı başında anılacak olan Atıf Hoca için sivil toplum kuruluşları basın açıklaması ve basın bildirileri dağıtarak, anlatmaya çalışıyor. Bu bağlamda, İlke-Der Çorum Şubesi tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

İlke-Der Yönetim Kurulu Üyesi Selim Özkabakçı tarafından yapılan basın açıklamasında, Atıf Hoca'nın, Çorum'un yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden ciddi bir ilim adamı ve mazlum bir şehit olduğunu vurguladı. Atıf Hoca'nın idam edilmesinden bu zamana geçen sürenin 86 yıl olduğunu aktaran Özkabakçı, şunları dile getirdi:

''Rahmetli İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 yılında Ankara'da eski meclis binasının önünde idam edildi. Bu idamı gerçekleştirenler, Atıf Hoca'yı yıllarca halktan gizlediler. Öyle ki böylesine bir büyük olayı Çorumlular hatta İskilipliler bile tam olarak bilmiyorlar. Atıf Hoca'yı haksız yere idam edenler kendi zalimliklerini gizlemek için başka birçok olayı gizledikleri gibi bu olayı da gizlediler. Mezarı bile ne zorluklarla yıllar sonra bulunabildi. Seyyar istiklal mahkemeleri tarafından yurdun her yerinde göze batan kim varsa şapka bahane edilerek asıldı veya ağır cezalara çarptırıldı. Rahmetli hemşehrimiz Atıf Hoca hedef insanlardan birisiydi.

Atıf Hoca da şapka kanunu çıkmadan önce yazmış olduğu 'frenk mukallitliği' adlı kitabı bahane edilerek, Ankara'da basit bir yargılamayla doğru dürüst delil olmadan idam edildi. Yapılan bu haksızlığı halkımıza anlatmak için Mehmet Sılay'ın 'İskilipli Atıf Hoca' adlı kitabından 300 adet getirdik 'İlke-Der'in Düşünen Topluma Hediyesi' adı altında ücretsiz dağıtacağız. İstiyoruz ki insanlar bu kitabı okusunlar ve çevrelerini aydınlatsınlar. Ayrıca, Atıf Hoca'nın hayatıyla ilgili bir bildiri hazırlayıp broşür şeklinde halka dağıtmayı planlıyoruz, Hocaefendi'nin hayatını konu edinen 'Kelebekler Sonsuza Uçar' filmini de vatandaşlarımıza hediye edeceğiz. Ölüm yıldönümü olan 4 Şubat Cumartesi günü ise İskilip'te bulunan mezarı başında Atıf Hoca'yı anacağız, bu anma programlarımıza bütün kardeşlerimizi davet ediyoruz.'' diye konuştu. (CIHAN)

Editör: Haber Merkezi