Diyarbakır’da kurulan ve 47 köye hitap eden Hazro-Silvan- Bismil İçme Suları Birliği Çemisalat grup içme suyu olağanüstü kurul toplantısı yapıldı.

Hazro-Silvan- Bismil Grup Köyleri İçme ve Kullanma Suyu Birliğinin toplantısı 10 Ocak 2012 Salı günü saat 10.30’da Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda yapıldı.

 Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda yapılan ve başkanlığını Diyarbakır Vali Yardımcısı Zafer Engin yaptığı toplantıya Bismil Kaymakamı Harun Başıbüyük, Silvan İlçe Kaymakamı Yunus Sezer, Hazro Kaymakamı  Deniz Zeyrek, Köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Birlik toplantısının açılış konuşmasını Bismil Köye Hizmet götürme birlik saymanı Şevket Çelebi yaptı. Toplantıda Birlik Müdürü Şevket Çelebi  tarafından  Divan Üyelerine mevcut sorunlar hakkında bilgi verildi.

Hazro-Silvan- Bismil İçme Suları Birliği Çemisalat grup içme Suyu Birliği toplantısında Üye köy talepleri dinlendi ve çözümleri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Diyarbakır Vali yardımcısı Zafer Engin, Öncelikle birliğe bağlı köylerde suların kesilmemesi yönünde gayret sarf ettiklerini belirtti.

İstafa eden birlik yönetiminin yeniden oluşturularak Birlik başkanı ve encümen üye seçildi.

Tek liste halinde yapılan Birlik başkanlığına Bozçalı Köyü Muhtarı Ağa Bozçalı Birlik başkanlığına seçilirken, encümenliğine Alibey köyü Muhtarı Fazıl Yazıcı, Karaçölya Köyü Muhtarı Rıdvan Filitoğlu, Silvan Gökçektevek Köyü Muhtarı Fadıl Yolaç, seçildi.  
 

Yapılan görüşmeler sonucunda şebekede yaşanan su sıkıntısının bilinçsiz ve kaçak kullanımdan kaynaklandığı, bunun önünün alınabilmesi amacıyla oluşturulacak yönetim marifetiyle, kaçak kullanımının cezalandırılması ve alınacak yaptırım kararlarının uygulanması şartıyla,

1-Tüm üye köylerin nüfus ve hane sayısına göre ihtiyaç duyacakları su debisinin belirlenmesi için ivedilikle çalışma başlatılmasına,

2-Köylere giden isale hattının depo çıkışına, o köydeki su ihtiyacını karşılayacak şekilde debi ayarlaması yapılarak dış müdahaleye mahal vermeyecek şekilde kapatılmasına,

3-Köylerdeki kaçak kullanımların mutlak suretle cezalandırılmasına,

4-Bireysel aboneliklerin iptal edilerek köy bazlı abonelik uygulamasına geçilmesine ve tespit edilen aylık şebeke bakım ve işletme bedelinin, köy muhtarının sorumluluğunda köy ihtiyar heyetinin iştiraki ile toplanmasını ve birliğin belirleyeceği banka hesabına yatırılmasının sağlanmasına, ayrıca bu hususla ilgili olarak şebekenin korunması, aidatların düzgün bir şekilde birlik banka hesabına aktarılması ve kaçak kullanımların birlik yönetimi veya bağlı olduğu İlçe Kaymakamlıklarına bildirilmesi için Köy İhtiyar Heyetince alınacak karar doğrultusunda Muhtarlıklardan taahhütname alınmasına,

5-Dördüncü maddede belirlenen ilkelere uymayan köy muhtarlıklarına aboneliğin iptali dahil olmak üzere birlik yönetimince  çeşitli yaptırımların uygulanmasına.

6-İçmesuyu kaynağının korunması ve dış müdahalelerin engellenmesi için Valilik nezdinde girişimlerin başlatılarak, kaptajın korunmaya alınmasının sağlanmasına,

7-Ana İsale hattında bulunan vana ve vantuzların kontrol edilerek onarılması ve gerekiyorsa değiştirilmesine,

8-Bismil-Batman dubleyol kamulaştırma alanı içerisinde kalan çöltepe-isalı arasında kalan 2500 metrelik isale hattının, kamulaştırma alanı dışına çıkarılması için çalışma başlatılmasına,

9-Birlik yönetiminin istifa etmesi nedeniyle, yeni yönetimin oluşturulması için yapılan görüşmeler neticesinde, Bismil İlçesine Bağlı Bozçalı Köyü Muhtarı Ağa Bozçalı dan başka talipli çıkmadığından, Birlik Başkanlığı görevinin Ağa Bozçalı ya verilmesine, Birlik Encümenliği için Silvana bağlı Köylerden bir  üye, Hazroya bağlı köylerden bir üye ve Bismile bağlı köylerden de iki üye olmak üzere toplam dört encümen üyesinin, Birlik Başkanı tarafından belirlenmesine, toplantıya katılan birlik meclis üyelerinin oy birliği ile karar verildi. 

16.06.2006 tarihinde hazırlanan Hazro-Silvan-Bismil içmesuyu Birliğinin tüzüğü, Valilik tarafınca uygun bulunarak İçişleri Bakanlığına sunulmuş ve Bakanlar Kurulunun 31.07.2006/10829 sayılı kararı 16.08.2006 tarih ve 26261 sayılı resmi gazetede yayımlanması ile Hazro-Silvan-Bismil içmesuyu Birliği resmen kurulmuştur.

Birliğin kuruluş amacı işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunu üstlendiği içmesuyu tesislerinin işletilmesi ve bakımının yanı sıra ihtiyaç halinde tesisi devraldığı kuruluşun uygun görüşü ile mevcut tesislerin rehabilitasyonu ve modernizasyonuna, yine  ilgili kuruluşun uygun görüşü ile yeni içmesuyu tesisi inşaatına yönelik çalışmalar yapmaktır.

Bismil Köye Hizmet Götürme Birliği başkanlığınca 2005 yılında Zorova-Çeltikli köyü isale hattı üzerinde bulunan köylerin içmesuyu depo ve şebeke inşaatı işleri KDV dahil 1.062.000,00 TL Bedel ile tamamlanmış, ardından 2006 yılında Zorova-Bozçalı, Zorova-Arıkgöl, Zorova-Ofköy ve Zorova-Yukarı Harım isale hatları yapılmış ve bu hatlar üzerinde bulunan köylerin içmesuyu depo ve şebeke inşaatı işleri 7.668.168,00 TL bedel ile tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Birlik başkanlığını 2006-2010 yılları arasında Alibeyköy Muhtarı Fazıl Yazıcı yürütmüş, Fazıl Yazıcının istifa etmesi üzerine 01.11.2010 tarihinden itibaren Sazlı Muhtarı Ahmet Güneri seçilmiştir, Ahmet Günerinin de 04.12.2011 tarihinde istifa etmesi üzerine, bu tarihten itibaren içmesuyu birliğinin iş ve işlemleri, Kaymakamlık Makamının oluru ile Köye Hizmet Götürme Birliği Saymanı Şevket Çelebi tarafından yürütülmekteydi.

 Birliğe bağlı 47 muhtarlık olup bağlıları ile birlikte toplam 78 tane ünite vardır. Bunlardan 4’ü Hazro, 28’i Silvan ve 46’si da Bismil’e bağlı yerleşim yerleridir.

dscf7134.jpg

dscf7140.jpg

dscf7141.jpg

 

 

dscf7145.jpgdscf7144.jpg

Editör: Haber Merkezi