GÜNEYDOĞU'NUN PAMUĞU ULUSLARARASI KALİTEYE KAVUŞACAK

Türkiye’nin pamuk ve tekstil endüstrisinin rekabet gücüne katkıda bulunmak için hazırlanan Pamuk Lifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi kapsamında düzenlenen Avrupa Birliği ve Rekabetçi Sektörler  tarafından finanse edilen etkinlik Diyarbakır da düzenlendi. Programa İplik fabrika temsilcileri ile Urfa ve Diyarbakır Çırçır fabrika temsilcileri katıldı.

DİYARBAKIR'DA PAMUĞUN KALBİ BİSMİL'DE ATIYOR.

Diyarbakır ve Şanlıurfa’da üretilen pamuğun uygun koşullarda kalite tayininin yapılması ve çırçır-presse işletmelerinin tek balya sistemine geçişini sağlamak amacıyla depo şartlarını iyileştiren çırçır-presse işletmelerine numune alma ekipmanlarının sağlanacak.

YÜKSEL SAN SAHİBİ MARUF YÜKSEL'IN KONUŞMASI ALKIŞ ALDI. 

Güneydoğu Anadolu’da üretilen pamuğun kalitesinin artacağını ve dünya pazarlarına açılacak. Toplantıda Diyarbakır'daki çırçır fabrikaları adına  Bismil'de bulunan Yüksel -San Tekstil adına Maruf Yüksel konuştu. Diyarbakır bölgesinde Çırçır fabrikalarının sorunları dile getiren Maruf Yüksel, preseli pamuk balya satışında iplik fabrikaları tarafından bölgesel farklılıklar yapıldığını söyledi. Türkiye'de iplik fabrikaların büyük bölümü  batı bölgesinde olduğunu, buna karşılık Türkiye'de üretilen pamuğun %60-70'i Güneydoğuda ekildiğini dikkat çeken Yüksel San Tekstil sahibi Maruf Yüksel, Batıdaki İplik fabrikaları bizleri Güneydoğu'da bulunan iplik fabrikalarının kucağına attığını söyledi.

                Diyarbakır bölgesinde üretilen pamuğun kalite bakımında İzmir'deki pamuğunda geri kalan bir yanı olmadığını ifade eden, Yüksel, Biz İzmir Ticaret borsasında Lif pamuk numuneleri götürdüğümüzde bu pamuklar çok güzel kaliteli diyorlar,  ama bu Diyarbakır pamuğu deyince İzmir pamuğunda hiç fark olmamasına rağmen iyi bir fiyat verilmiyor.

Yüksel konuşmasını söyle sürdürdü. Bunu iddia ediyoruz. Diyarbakır'daki çırçırlarda üretilen pamuklarda belki İzmir ve Türkiye'nin hiç bir yerinde üretilmiyor.

Pamuk sektöründeki kazancı paylaşımlı olması gerektiğini ifade eden Yüksel, İplik fabrikaları çok güzel para kazanıyorlar. Batıdaki çırçırcılar Lif pamukları iyi fiyata satarlar. Biz Diyarbakır'daki çırçırcılardan mali değerinde satamıyoruz. Batıdaki iplikçiler bizi Güneydeki iplikçilerin kucağına atmışlar. Güneydeki iplikçiler sabah yataklarında kalkarken vicdanlarını bırakıp sonra işyerlerine gelirler ve bugün çırçırcılara ne yapalım derler. biz diyoruz ki Batı bölgelerindeki İplik fabrikaları Güneydoğudaki Çırçır fabrikalarına yönelsinler. İplikçi en az %50-60 kazanır. Ama gecesini gündüzüne katan her türlü sorumluluğu alan Çırçırcıya bir şey yok.dedi.

TOPLANTININ HEDEFİ GÜNEYDOĞU'DAKİ PAMUĞUN HAK ETTİĞİ DEĞERDE SATILMASININ SAĞLANMASI

GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 60'ından fazlasının bölgede gerçekleştirildiğini söyledi.

Sümerli, Pamuğun, pres ve çırçır işletmelerinde yapılan analizlerin belirli bir standarttan uzak olmasından dolayı alıcı ve satıcı arasında bu güvensizliği ortadan kaldırmak, daha güvenli bir ortamda uluslararası akredite olmuş bir laboratuvarda kaliteyi tescil ederek o güven ortamını sağlamak amacıyla laboratuvarı kurduklarını kaydetti.

"Dünyada uluslararası akredite olmuş pamuk lifi kalite analiz laboratuvarı olarak 6 tane var. Bunun 7. Diyarbakır'a kurduk, Türkiye'de bir ilk olacaktır. Şu an da montajlar bitti, test aşamasında. Laboratuvar 2018'de tam olarak faaliyete geçecektir. dedi.

Projeyi hazırlayan Ziraat Yüksek Mühendisi Şehmus Atakul da 2008'de yaptıkları GAP Çırçır Kümelenme Analizi çalışmasıyla çırçır ve pres işletmelerin sorunlarına yönelik tespitler yaptıklarını ifade etti.

- "BÖLGEDEKİ PAMUĞA OLAN GÜVENİ ARTIRACAK"

Çırçır ve pres fabrikası sahibi Tahsin Ulu ise çiftçiden gerçek değerini bilmeden yılda yaklaşık 7 bin ton pamuk alarak işlediklerini söyledi.

Kalitesini belirlemek için ürünlerini iplik fabrikalarına gönderdiklerini aktaran Ulu, "Malımıza düşük fiyat veriliyor. İplikçilerin önünde elimizi bağlıyoruz. Laboratuvar kurulursa bizimle iplik fabrikalarının arasındaki güvensizlik kalkacak. Laboratuvarda çıkan sonuçlar sayesinde ürünümüzün değerini bileceğiz. Daha rahat bir şekilde satarız. Malımızın kalitesini biliriz." şeklinde konuştu.

ÇIRÇIR FABRİKALARDA MODERNİZASYON ÖNEMLİ

Bismil'de faaliyet gösteren, Mega Çırçır Yağ sanayi Ltd şti. sahibi Musa Çelebi, pamuk sektörünün sorunlarla dolu bir alanının çırçır fabrikaları olduğunu söyledi. Üretimin gerilemesi doğal olarak çırçır fabrikaları için de en önemli sorun. Kazancın azalması fabrikaların modernizasyonunun önünde de bir engel oluşturuyor. Bu nedenle çırçır fabrikalarının modernizasyon yatırımlarının öncelikli destekleme alanlarından birisi olmalı” dedi.

 “Sigorta sorunu bir an önce çözülmeli”

Çelebi, çırçır fabrikaları ile ilgili önemli bir başka konunun da sigortalama olduğunu söyledi. Çırçır fabrikalarında sezon boyunca milyonlarca liralık pamuk depolandığını anlatan Musa Çelebi, şunları söyledi: “Özellikle hasat döneminde çırçır fabrikalarında bulunan pamuk üreticinin emanet pamuğu. Sigorta şirketleri çırçır işletmelerinin teknik ve genel şartları sağlamadığını dile getiriyorlar, Uygulamada çırçır tesislerini petrokimya tesisleri ve kimyevi gübre üreten sektörlerle aynı riskli grupta değerlendiriyorlar. Ayrıca, sigortalama için çırçır fabrikalarının kabul etmesi mümkün olmayan mali ve teknik şartlar talep ediyor. Sonuç olarak çırçır fabrikaları için telafi edilemez riskler oluşabiliyor. Sigorta sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı, Dedi.”

"Pamuk, stratejik ürün ilan edilmeli"

Türkiye’nin ana sektörlerinden biri olan tekstilin en büyük hammadesinin pamuk olduğuna işaret eden Çelebi, cari açık sorunu yaşanan ülkemizde, pamuğun “stratejik ürün” ilan edilmesi ve desteklemelerin de buna göre verilmesi gerektiğini vurguladı.

“Üreticilerimiz devletten biçer hibesi istiyor”

Pamuk üreticisinin hasat toplamada işçi bulamadığını ifade eden Mega Çırçır Yağ sanayi Ltd. şti sahibi Musa Çelebi, “Pamuk üreticilerinin pamuk toplamada işçi sorunu var, onun için üreticilerimiz devletten biçer hibesi istiyor. Çiftçimiz bütün pamuk masrafını yapıyor, pamuğu yetiştiriyor, pamuk geliyor tam toplama zamanına ama işçi yok, pamuk toplam makinesi yok. Onun için çiftçi pamuk hasat makinesi istiyor.” diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi