DİYARBAKIR - Dünyanın en yaşlı insanları arasında gösterilen Diyarbakırlı Halim Solmaz hayatını kaybetti. 128 Yaşında yaşama veda eden Halim Solmaz, 7 çocuk, 57 torun ve 170 torun çocuğu ve torun torunu bulunuyordu

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan Halim Solmaz, dünyanın en yaşlı insanları arasında gösteriliyor. 1 Temmuz 1884 yılında doğan Halim Solmaz, 4’ü erkek, 3’ü kız, 7 çocuk, 57 torun ve 170 torun çocuğu ve torun torunu sahip. İlk eşini 1. Dünya Savaşı’nda kaybeden 127 yaşındaki Halim nine, ikinci evliliğini amcasının oğlu Şemsettin Solmaz ile yaparak Ağrı’nın Patnos İlçesi’nden Bismil’e yerleşmişti.

MAAŞINA KAVUŞMUŞTU

SGK, 3 yıl önce yaşlı kadının öldüğünü sanarak maaşını kesti. Yaşadığını kanıtlayıp geçtiğimiz yıl yaşlılık maşana kavuşan Halim Solmaz, bir süre önce görme ve işitme duyusunu kaybetti. Yürümekte güçlük çeken yaşlı kadın hafızasıyla ilgili de sorunlar nedeniyle sadece ev halkını tanıyabiliyordu.

İki hafta önce yemek yememeye başlayan Halim Solmaz, bitkisel hayata girdi. Önceki gün ise 128 yaşında yaşama veda etti. Bismil İlçesi’nde gözyaşları arasında toprağa verilen yaşlı kadın, geriye yüzlerce torun ve sevenlerini bıraktı.

GUİNNESS REKORLAR KİTABINA BAŞVURACAKTI

Ninesinin 1 Dünya Savaşında Mustafa Kemal Atatürk’e ayran ikram ettiğini söyleyen torunu Nezir Solmaz, “Ninem dünyanın en yaşlı insanı olmasına rağmen gereken ilgi gösterilmedi. Öldü sanılarak yaşlılık maaşı bile kesildi. Uzun uğraşlar sonucu hakkına kavuştu. Guinness rekorlar kitabına başvurmaya hazırlanırken 3 gün önce vefat etti. Yetkililerden tek isteğimiz yaşı ve şanına uygun bir mezar yapılması” diye konuştu.

TANIK OLDUĞU OLAYLAR

Halim Solmaz’ın tanık olduğu bazı olaylar şöyle:

-1911 Güney Kutbu’nun keşfi

-1914 Birinci Dünya Savaşı

-1939 İkinci Dünya Savaşı

-2010 Arap Baharı

-3 G (Görüntülü telefonla konuşma)

Editör: Haber Merkezi