Etin Muhafazası

İnsanlık tarihinden günümüze kadar uzanan en sağlıklı besin kaynağı ettir.

Kasaplık hayvanlar,kuşlar,kümes hayvanları,balık ve av hayvanlarının yenilebilir kısımlarına Et denir.

Birde etin daha sağlıklı yenmesi için  saklanma ve muhafaza şartları vardır.Et kolay bozulabilir bir ürün olduğundan,mikroorganizmaların (bakterilerin) üremesini engellemek için soğukta muhafaza edilmesi lazım.Soğuk zincirinin bozulmasında ürüne dışarıda belli sıcaklıkta üreyebilen mikroorganizmaların buluşması ve üremesi kaçınılmaz olur .

Hal böyle olunca ettin renginde ve kokusunda belli değişimler olur ve insan sağlığını ciddi derecede etkiler.

Eti sunacağımız kaplardan, keseceğimiz bıçağa kadar steril veya dezenfekte edilmesine özen gösterilmesi lazım.Ama ilçemizde birçok kasabın  bunların hiçbirine dikkat etmediğini hepimiz görüyoruz.

Özellikle yaz aylarında gelen etlerin bozulması ve m.organizma üremesi daha rahattır.Çünkü yaz ayları bölgemizde aşırı sıcak geçtiğinden dolayı m.organizmalarda bu sıcaklıklarda ürediğinden etin bozulmaması kaçınılmazdır.

İlçemizin özellikle kasapları soğuk zinciri aldırış etmeden soğukta muhafaza edilen araçlarla etler gelir hayvanı aldığı gibi sırtlar ve askıya asmak üzere içeri götürür.

O sırtlamada bile üzerindeki m.organizmalar ete bulaştı.Daha sonra eti Et dolaplarına koymadan o şekil bekletir.

Et giderek soğukluğunu kaybeder ve m.organizma üretmeye başlar.İçeri gelen müşterinin ayağındaki bakteriler ete bulaşır daha hiçbir işlem yapmadan bile yeteri kadar m.organizma bulaşmıştır.

Kimi kasaplarımızda ise daha rağbet görmek için daha müşteri çekebilmek için ürünü sabah askıya çıkartır taki ürün bitene kadar ama farkında değildir ürünün belli başlı besin öğelerinin yok olduğunu.

Eti sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırmak için,soğuk zincirin bozulmaması en önemli şarttır.

Çünkü çok yüksek ısılarda bile yıkımlanmiyan  bakteriler var.

Muhafaza şartları,kesimde kullanılan bıçağa kadar her şeyin m.organizmasız olması lazım bunun içinde dezenfekte veya steril edilmesi lazım.

 

Bu konuda kasaplarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyorum.

 

MEHMET MAZLUM BAYKAL