BİSMİL

                       Tarihi geçmişe bakınıldığı zaman bütün olay Halid Bin Velidin Diyarbakırı fethiyle başladı. Fethedildiği gün yepyeni bir ülke oldu sanki insanıyla,kültürüyle,mezopotamyasıyla.

Birçok büyük medeniyetleri sahiplenmiş,ev sahipliği yapmış Diyarbakır bugün bile bakınıldığı  zaman tarihin izlerini içinde barındırmaya devam etmektedir.Hanlar,Kervansaraylar,Surlarıyla,Evsel bahçesiyle,Tarihi Ulu camisiyle ve birçok dini tapınaklarıyla tarihi dokunun en yakın tanıdığıdır.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde Gaziantepten sonra en gelişmiş 2.il olan Diyarbakır’ın, karpuzunun meşhur olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Diyarbakır toplamda 17 ilçesiyle varlığını sürdürmektedir.

Birbirinden ihtişamlı ilçelerinin arasında bulunan ve 1936 yılında ilçe olan Bismil Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olmanın yanı sıra en gelişmiş ilçelerindendir.

1748 km/2 yüzölçümüne sahip olan Bismil 11300’lik nüfusa sahiptir.

İklim olarak yazları sıcak,kurak ve uzun,kışları soğuk ve az yağışlı olan karasal iklime teslimdir.Bitki örtüsü bozkırdır.

Toplamda 112 köyü , 90 mezrası ,3 beldesi ve 12 mahallesi vardır.

Halkın geçim kaynağı genel olarak tarıma dayalı Pamuk,Buğday,Arpa,Mercimek,ve hayvancılığa dayalıdır.Bunun yanı sıra birçok Un fabrikası,Çırçır fabrikası ve Serada geçim kaynakları arasındadır.

İlçedeki arazilerin %89'zunun tamamının düzlük alan olması ve içinden geçen Dicle nehrinin varlığı birbirinin tamamlar niteliktedir.

Demir ulaşımı ve karayolu ulaşımına sahip olan ilçe son zamanlarda ilçenin büyümesine bağlı olarak şehir içi seferlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir.

İlçede ; İş Bankası,Ziraat Bankası,Vakıf Bankası,Halk Bankası,faaliyetlerini göstermektedir.

Halkın içindeki birlik ve beraberlik ilçenin kalkınmasını daha kolay bir hale getirmektedir.

İlçenin gelişimine bakınıldığı zaman AVM'lerin olmaması dikkat çekmekte ve bunun yerine İş merkezleri açılmış niteliktedir.

Şok,Bim,Carrefour ve A101 gibi büyük marketlerin açılması ilçenin gelişmiş olduğunun göstergesidir.

Sağlık hizmetlerine bakınıldığı zaman 50 yataklı Tepe Beldesindeki Hastanenin dışında Bismil’in şehir merkezinde bulunan 75 yataklı devlet hastanesi yakın zamanda daha iyi hizmet verebilmek için şehir dışına taşınmış ve yatak sayısı 100'e çıkarılmış ilçede 2 Özel Hastane ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

İlçede Dicle Üniversitesine bağlı olarak bir Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.

İlk ve Ortaokul öğrencileri için ilçede Nil koleji ve Bahçe Şehir koleji olmak üzere 2 özel kolej vardır.

Bismil Çelik Spor İlçenin ilk spor takımı olmayı başarmış ve uzun süre ilçeyi başarı ile temsil etmiştir.

Gitar kursları,Saz kursları,Bilgisayar kursları,Sanatsan faaliyetlere yönelik kurslar ve birçok faaliyetli kurslar Halk Eğitim Merkezi tarafından verilmektedir.

Halkın genelinin Kürt olması diğer siyasi fikirdeki insanları yok saymak anlamına gelmez.Ermeni’siyle , Çerkez’iyle ,Laz’ıyla da aynı samimiyeti ve içtenliği vermekten elbette Bismil halkı  çekinmemiştir.

Halkın kültürüne ve Değerlerine bağlı kalması ilçe halkının diyalog’unu daha da sıkı bir hale getirmiştir.

Misafirperverliğiyle insanların gönlünde taht kurmayı başaran Bismil başka il ve ilçelerin dikkatini ve taktirini almıştır.

MEHMET MAZLUM BAYKAL