Yağmur ENSARİ /Güncel

Koronavirüs salgını ülkemizde görüldüğü günden bu yana hükümet tarafından bir takım önlemler uygulanmaya başlandı. Sağlıktan ekonomiye kadar birçok kalemde alınan tedbirleri değerlendiren DEVA Partisi Kurucu üyelerinden Ali İhsan Merdanoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomik Kalkınma Paketlerinin yetersiz kalarak beklentileri karşılamadığını belirten Merdanoğlu,        “DEVA Partisi olarak açıkladığımız bir tedbir listemiz var. Zamanında açıkladığımız tedbirler uygulansaydı durum şuanda bambaşka olurdu. Maalesef açıkladığımız listeyi uygulamadılar. Deva Partisi ve Ali Babacan’ın söylemlerini dikkate almalı ve uygulamalıydılar” diye konuştu.

‘ORTAK AKIL BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’

Sağlık alanından alınan tedbirlerde istişarenin ve ortak akılın devreye girmesinin başarı getirdiğini vurgulayan Merdanoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Coronavirüs salgınıyla ilgili süreçte Sağlık Bakanını başarılı buluyorum. Sevk ve idareyi iyi yaptı. Bu da Bilim Komisyonunun kurulması ve ortak akılın yürütülmesi önemli bir faktör oldu. Hatırlayacağız, bir gece saat 22 sıralarında aniden sokağa çıkma yasağı getirildi. Bu karar ortak akıl kararı olmayınca kargaşaya ve virüs tedbirlerine zarar veren bir durum oluştu. Bunun için başarı Bilim Kurulu’nun ve ortak akılın sonucudur.”

‘BÜTÇENİN YÜZDE 3’Ü EKONOMİYE AYRILMALIYDI’

Ekonomik Kalkınma paketlerinin beklenilenin çok altında kaldığını belirten Merdanoğlu, şöyle konuştu: “Hükümetin açıkladığı ekonomi paketlerini yetersiz buluyorum. Çünkü hükümet zaten ekonomik bir sıkıntı yaşıyordu, hazine ve Merkez Bankası rezervleri çok zayıflamıştı. Paketleri çok fazla yetersiz buldum. Kayıt dışı çalışan 9 milyon insanımız var. Bu vatandaşlarımız günlük yevmiye ile çalışıp evlerine bir ekmek götürmek için emek veriyorlar. Açıklanan pakette yevmiye ile çalışan vatandaşlar için faydalı olacak bir adım göremedik. Dükkânını kapatıp evinde oturan esnaf ve çalışanı, kahveci çırağı, berber çırağı gibi çeşitli hizmet sektörlerinde çalışan insanlar, elektrik, su, temel gıda ve iaşe temininde büyük bir sıkıntının içindeler. Daha güçlü ekonomi paketlerinin açıklanması gerekiyordu. Bütçenin yüzde 3 oranında bir ekonomik tedbirler paketi açıklanmalıydı. Ancak daha güçlü bir paket yerine vatandaşlara IBAN numaraları gönderilerek yardımlar toplanmaya başlandı.”

‘ÜRETİM DURDU EKONOMİ DARALACAK’

Koronavirüs salgını nedeniyle üretimin durduğunu ve bundan kaynaklanan ekonomik bir küçülme yaşanacağının altını çizen Merdanoğlu, “Bu koronavirüs illetinden Türkiye’nin ve tüm İnsanlık âleminin tez zamanda kurtulmasını temenni ediyorum. Ne yazık ki hala bu virüsün aşısı ve ilacı bulunmadı. Bu nedenle krizin ne zaman biteceği de belirsizliğini koruyor. Bu süreçte üretim olmadığı için ekonomik krizde baş gösterdi. Üretimin olmaması enflasyon, işsizlik, yüksek kur olarak bizlere dönüş yapacak. Bu süreçte ekonomi daralacak ve hayat standartlarımızda düşme yaşanacak” şeklinde konuştu.

‘BABACAN DİKKATE ALINMALIYDI’

Parti olarak açıkladıkları tedbir listesinin sorunlara ilca gibi olabileceğini dile getiren Merdanoğlu, şunları söyledi:        “Sürecin sorunsuz devam etmesi için Deva Partisi olarak açıkladığımız bir tedbir listemiz var. Zamanında açıkladığımız tedbirler uygulansaydı durum şuanda bambaşka olurdu. Maalesef açıkladığımız listeyi uygulamadılar. Deva Partisi ve Ali Babacan’ın söylemlerini dikkate almalı ve uygulamalıydılar. Nasıl ki sağlık için ortak akılın önemli olduğunu ve başarılı sonuç verdiğini söylediysem ekonomide de ortak akıl yürütülmeliydi. Bir bilene sorulmalı ve ona göre karar alınmalıydı.  Deva Partisi bir umut olacak bu dertlerin hepsine deva olacak.”

‘TEŞKİLATLANMAYA BAŞLADIK’

Partilerinin teşkilatlanma sürecine girdiğini söyleyen Merdanoğlu, “Deva Partisi olarak yeni kurulduk Genel Merkezde birimlerimiz tamamlandıktan sonra Türkiye genelinde teşkilatlanma safhasına geçtik. Türkiye’de 18 bölge olarak teşkilatlanıp teşkilatlar içinde 18 komisyon kurduk. Bu komisyonlar Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerimizi kapsadı. Bu illerimizde il başkanı ve kurucu heyet için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Partimiz bölgede büyük bir ilgi ve alaka gördü. Deva Partisi olarak bizlere başvuran tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah Diyarbakır’ımıza layık bir teşkilat yapısıyla halkımızın karşısına çıkacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi