Dün 88,51 dolara kadar yükselen petrolün fiyatı, günü 88,42 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Bugün ise kapanışa göre yüzde 0,16 artışla 88,57 dolara yükseldi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 83,48 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki artışın arkasında ABD'de güçlü talep öngörüsü ve Orta Doğu'daki gerilimler yatıyor. ABD'de petrol stoklarının beklentinin aksine düşmesi, talepteki güce işaret ediyor. Öte yandan, Gazze'ye yönelik saldırılar ise arz kesintisi endişelerini artırarak fiyatları yukarı çekiyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta 3,23 milyon varil düştü. Bu düşüş, piyasada 1,8 milyon varil artış beklentisi vardı. Bu da ABD'de petrol talebinin güçlü seyrettiğini gösteriyor.

Resmi petrol stok verileri bugün ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak. Stoklarda beklenen düşüşe işaret edilmesi durumunda Brent petrol fiyatlarının artışını sürdürmesi bekleniyor.

Teknik analistler, Brent petrolde 89,28 ile 90,12 dolar aralığının direnç, 86,50 ile 86,30 dolar aralığının ise destek bölgesi olduğunu belirtiyor.

Orta Doğu'daki gerilimin petrol fiyatları üzerinde ne kadar etkili olacağı ise önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak.

Kaynak: (İLKHA)