Diyarbakır- Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Sert kabuklu meyve üretimini artırmak ve Diyarbakır'ın fıstık, badem ve ceviz üretiminde Türkiye'nin en güçlü illerinden biri olması için gayret gösterdiklerini  söylemişti. 

 

Bunun üzerine, Büyükşehir belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Nihat Nurbaki ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumu müdürü Hikmet Güneş, Diyarbakırı Yeşil altınla ( Fıstık) buluşturacağız. Dedi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, Diyarbakir’ı köy köy dolaşıyor.Yapılan iş ve işlemleri yerinde görüp denetliyor.

Nurbaki yaptığı açıklamada,  Diyarbakır Kırsalın ekonomik değeri yüksek sert kabuklu meyvelerin üretimini artırıp. Köylülerimize refahını yükselmektir. Diye konuştu. 

DİYARBAKIRDA FISTIK FİDANI AŞILAMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR. 

 

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik önemli çalışmalara imza atığını ifade eden Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Nihat Nurbaki, Bölgemizde karlı bir iş olan fıstık, badem ve ceviz ağaçları çiftçilerimize tanıtmak ve  desteklemek amacıyla ekiplerle'' fındığı aşılayarak, ürün ve kalitede artış sağlamayı hedefledik. Dedi. 

 

Sayın Valimizin gayretleriyle

Büyükşehir Belediyesi, Orman İl Müdürlüğü ve GAP İdaresi Başkanlığı’nın ortak kararıyla 2021’i sert kabuklu meyve yılı ilan ettiklerini, bu kurumların projeye bütçe ayırdığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Nihat Nurbaki, Diyarbakırın büyük İlçelerimizde olan, Bismi ilçesine bağlı Karacık  Mahallesi , Alınacak Mahallesi , Karatepe Mahallesi ve Koyun Mahallerinde Fıstık aşılama ekibimiz  tarafında 12.490 adet göz aşısı yapıldı. 

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak Kırsal Mahallelerinde bulunan Çöğür Fıstık Fidanı ile Menengiç ağaçlarına Siirt veya Antep Fıstığı türlerini aşılayarak, Fıstık ağacına dönüştürülmesi Çalışmalarımız devam edecektir.

 

Bu vesileyle Bismil Karacık Mahallemizde yapılan çalışmaları yerinde denetim ve kontrolu yaptık. Mahalle Muhtarı ve Bismil Kanaat Önderi Ömer Çalın’nın Fıstıkın önemi ve bölgemizdeki ekonomik değeri üzerine istişarelerde bulunduk.  Diye konuştu.

 

Köyünde tarım tekniklerini hayata geçiren Köy Muhtarı Ömer Çalın, fındık üzerinde yaptığı aşılama tekniğiyle normalin üzerinde kalite fındık elde etmenin yollarını aradığını ifade ederek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. 2100 adet fıstığımızı modern aşılamayla ağaçlarımızı aşıladılar. Bize detaylı Bilgi verdiler. 

      Fıstık ekmenin karlı bir sektör olduğunu ifade eden Çalın, Bismil’e 40 yıl önce biz pamuk nedir bilmezdik. Maraş’ta gelip tarlamızı ektiler. Daha sonra Üçtepe köylüleri ektiler. Baktık karlı bir iştir, daha sonra biz de ektik. Fıstık konusu aynı, Demirgirmez ve Kıraç tarlanıza Fıstık ekin. Her köyde kıraç yer var. 7 yıl sonunda ürün alıyorsunuz. Fıstık ağacı kökleri 5 metre derinliğe gidiyor. Sulamaya gerek yoktur. Yıllık, dönümü 6-7 bin TL kar bırakıyor. Fıstık ağacı 120 yıl yaşıyor. 110 yıl ürün alıyorsun. Ben 115 dönüm ektim. Çok memnunum. Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi