30 Mart 2014 günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri 10 Ocak 2014 günü saat 08.00’den itibaren başladı. 23 Ocak günü Perşembe saat 17.00’a kadar tüm mahalle ve köy muhtarlıklarında askıya çıkartıldı.

               Konu ile ilgili olarak bilgi veren Bismil İlçe Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Zeki Sevinç belirtilen süre içerisinde seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 30.03.1996 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacıyla listenin askıya çıkartıldığı muhtarlık bölgesine gelenler, öğrenci olup seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar, nüfus bilgisi değişenler, askı listelerinde kaydı bulunmayanlar ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunanların listedeki durumu değiştirmeleri  istendi.

905324.jpg

 Oy kullanma yaşı kaçtır?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her vatandaş seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Seçmen kütüğüne nasıl kayıt olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulunmanız yeterli olacaktır.

Yasaklar nelerdir?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içilmesi yasaktır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

Seçim sonuçlarıyla ile ilgili bilgiyi nereden alabilirim? www.ysk.gov.tr internet sayfamızın “Seçimler” bölümünde yapılan seçimlerin sonuçları sandık-muhtarlık-ilçe-il bazında yayımlanmaktadır.

Editör: Haber Merkezi