Daha önce 500 işçinin bir günde topladığı pamuğu, artık bir biçerdöver yaparken, makinelerle toplanan pamuğun verimi arttı.
Diyarbakır’ın ekilebilir en fazla araziye sahip Bismil ilçesinde, resmi kayıtlara göre 300 bin dönüm alanda ekili olan pamuk hasadına başlandı. Eskiden yüzlerce işçinin çalıştığı tarlalarda elle toplanan pamuğun artık makinelerle hasadı yapılıyor. 100 işçinin 5 günde topladığı pamuğu bir makine bir günde toplayabiliyor. Günlerce beklemekten kurtulan üreticiler, makineler ile zamandan kazanırken, ürününü yağmura yakalanmadan toplayarak kaliteli bir ürün elde etmeyi başarıyor.

‘1 NİSAN’DA EKİYOR, 25 EYLÜL’DE TOPLUYORUZ’
İlçeye bağlı Tepe beldesi yakınlarındaki arazisine pamuk eken H.Ömer Çalın , bu yılın ilk hasadını toplamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çalın, “Nisan başında pamuk ekimine başlıyoruz, Mayıs’a kadar devam ediyor. O zamanki şartlara ve iklimine göre 8-9 günde çıkıyor. Daha sonra çapaya başlıyoruz. Bir iki çapa sonrası gübre veriyoruz. 3 ay sulama yapıyoruz. Sulamadan sonra da mühendislerle birlikte ilaç ve benzeri bakımını yapıyoruz” dedi.

PAMUK ÜRETİCİSİ HAŞERELERDEN DERTLİ
50 yılı aşkın süredir pamuk üreticiliği yapan çiftçi Ömer Çalın, geçmiş dönemlerde pamukta hiçbir haşereyle mücadele etmediklerini, günümüzde ise pamukta oluşan haşerelerden dolayı sık sık ilaçlama yaptıklarını ve masraf yüksek olduğundan zarar ettiklerini belirtti. 
Eskiden pamukta haşere olmadığı için ilaçlama yapılmadığını dile getiren Çalın, “eksiden Pamukta böcek, zeng ve kurt yoktu. Her şey doğaldı. Şimdi ise tohumlarımız hepsi ithal geliyor. Pamuk ektiğimiz zaman iki yaprak olunca, pamuğun içine kurt giriyor. Bu kurt nereden geliyor. Pamuğa giren kurt tohumun içinde yapılmıştır. Geçmiş yıllarda pamuk ektiğimde kurt yoktu, hiçbir şey yoktu. Pamukta verim de güzeldi. Mazot ucuzdu. Şimdi mazot olmuş 6 bin, gübre 1.200 den 2.850 TL oldu. Çitçiler geçen sene aldığı gübrenin borcunu ödeyemedi. İlaç parasını ödeyemedi. Elektrik parası yüzünden çiftçiler kan ağlıyor. Çoluk çocuğumuzla bu sıcakta çalışıyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Pamukta çok çalışıyoruz, yoruluyoruz, üstüne de borçlanıyoruz” diye konuştu.

Pamukta dekar başına destek sınırlamasına çiftçi tepkili
Pamukta dekar başına verilen prim desteğinin geçtiğimiz yıllardaki uygulamanın aksine 500 kilogram ile sınırlandırılması çiftçilerin tepkisini çekti.
Pamuk üreticisi H. Ömer Çalın, pamuk destek priminin ve desteklemelerde sınırlandırılan 500 kilo verimin de yeniden 600 kiloya çıkarılmasını istedi. 
Adana ve Şanlıurfa’ya verilen dönüm başı rekolte neyse Bismil içinde aynı durumun geçerli olması lazım dedi.

Pamuk ile uğraşan esnaf ve çiftçi zarar gördüğünde tüm sektörler de zarar görür. 
Çalın, "Ülkemizde tarım ile ilgili bazı sıkıntılar var. Hem çiftçi, hem esnaf ve hem de vatandaşlarımız mağdur. Kimse halinden memnun değil. Bismil gibi verimli bir ovada pamuk üzerine geçimini sağlayan binlerce işçi, binlerce esnaf ve binlerce çiftçi var. Bu insanların çeşitli iş alanlarına çok ciddi maddi desteği var. Kazanılan bu para memleketimizde fırıncı, bakkal, berber, tamirci, manavdan tüm sektörlere kadar herkese fayda sağlamaktadır. Pamuk ile uğraşan esnaf ve çiftçi zarar gördüğünde tüm sektörler de zarar görür. dedi.

Editör: Haber Merkezi