BİSMİL’DE YATIRIM TUTARI 23.2 MİLYON TL OLAN 11.000 BAŞ KAPASİTELİ KEÇİ-KOYUN SÜTÜ ÜRETEN İŞLETMELERE 13,1 MİLYON HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2013 yılında Diyarbakır’da İPARD Kırsal Kalkınma Programı Kapsamında yatırım tutarı 72.2 milyon olan 69 projeye 33 Milyon 750 Bin TL’lik hibe desteği sağladı.

Konu ile alakalı alakalı gazetemize bilgi veren İl Koordinatörü Hikmet Güneş Bu desteğin % 75’i Avrupa Birliği, % 25 ‘i Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından karşılandığını ifade etti. GÜNEŞ ayrıca Diyarbakır ve Konya‘nın 2013 yılında İPARD fonlarının en fazla kullanıldığı iller olduğunu söyledi. İl Koordinatörü Hikmet GÜNEŞ hibe desteğini sektörlere dağlımı ve yeni desteklenecek sektörler konusunda detaylı bilgiler sundu.

42 ADET ET ÜRETEN HAYVANCILIK PROJESİ YATIRIM TUTARININ % 65-50 ORANINDA HİBE desteği sağlandı.

Yatırım tutarı 44,7 Milyon TL olan kırmızı et üretimine yönelik 42 hayvancılık projesine 19,7 milyon hibe desteği ödemesi yapıldığını ifade eden Güneş,. Projelerde destek kalemlerini, hayvan barınakları, depo binaları, idare binaları yapımı; modern işletmelerde olması gereken traktör dahil bütün makine ekipman alımları ve danışmanlık, mimarlık- mühendislik hizmetleri oluşturmaktadır. Yatırımlar kapsamında yapılan bütün alımlarda KDV, ithalat, gümrük vergisi gibi bütün resim harç ve vergi muafiyeti bulunmaktadır. Dedi.

BİSMİL’DE YATIRIM TUTARI 23.2 MİLYON TL OLAN 11.000 BAŞ KAPASİTELİ KEÇİ-KOYUN SÜTÜ ÜRETEN İŞLETMELERE 13,1 MİLYON HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI.

8 Halep keçi projesi ve 2 Koyun yetiştiriciliği projesine 13,2 milyon hibe desteği sağlanmıştır. Projelerin toplam yatırım tutarları 23.2 milyon TL dir. İşletmelerde 11.000 başa kadar koyun-keçi yetiştirilebilecektir. Söz konusu projelerden elde edilecek süt, dondurma üretimi gibi yüksek gelir sağlayan sektörlere önemli oranda hammadde sağlanacaktır.

SİLVAN’DA AB STANDARLARINDA KANATLI HAYVAN KESİMİ YAPAN ET İŞLEME TESİSİ KURULDU.

Silvan ilçemizde kurulan saate 1000 baş/tavuk kesim kapasitesine sahip et işleme tesisi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü tarafından desteklendi. kesimhane AB standartlarında kesim ve paketleme yapabilecektir. Kesimhanenin kurulması ile beraber Silvan’da 50.000 Broyler (tavuk) kapasiteli tavuk yetiştiren işletme kurulmuştur. Bu işletmede il koordinatörlüğümüz tarafından desteklenmiştir. Kesimhanenin kurulması ile beraber Diyarbakır ilimizde kanatlı yetiştiriciliği yapacak işletmelerin sayısı artacaktır. Bu şekilde insanlarımız farklı sektörlerden gelir sağlayabilecektir.

ARICILARA TRAKTÖR VE KOVANLARI TESLİM EDİLDİ

2013 yılı içerisinde incelemeleri tamamlanıp onaylanan toplam yatırım tutarı 1 milyon 400 bin TL olan 15 arıcılık projesine 680 bin TL hibe desteği sağlandı söz konusu projeler kapsamında 15 traktör 1200 ovan, arıcı barınakları, su tankerleri, römork, bal süzme makinaları ve bal üretiminde kullanılan alet ekipmanlar için hibe desteği sağlandı.

YENİ TARIM ÜRÜNLERİ VE EL SANATLARI IPARD HİBE PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI

TKDK tarafından desteklenen 10 sektörden biri olan Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında Diyarbakır için belirlenen yöresel gıda ürünleri listesine yeni ürünler destekleme kapsamına alındı.. Eklenen yeni ürünler ile beraber yatırımcılar İlimizin kırsal alanlarında artık salça fabrikası, mini un fabrikası, mercimek paketleme, pirinç paketleme, sirke, turşu, reçel, pekmez, dondurma üretimi, su paketleme tesisi, bulgur fabrikası, makarna fabrikası, bisküvi fabrikası, meyve suları, yağ fabrikası, kuru sebze ve meyve imalatı, ipek börekçiliği, ipek üretimi, tekstil atölyesi, dokumacılık, marangozhane, mobilyacılık, metal işleri ( altın, gömüş, torna, ferforje), taş ve mermer işleme için artık proje başvurusunda bulunulabilecektir. Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında gelen projelere toplam yatırım tutarı 400.000 avroya kadar %50 hibe desteği sağlanacaktır. Yeni eklenen ürünlerinde yer aldığı Diyarbakır için belirlenen yeni yöresel gıda ürünleri listesine www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşabileceğini ifade eden İl Koordinatörü hikmet güneş yatırımcıların Şanlıurfa yolu 2. Km Gündoğan plazada bulunan İl Koordinatörlüğü’nü ziyaret ederek detaylı bilgi alabileceklerini ifade eden Güneş, 12.ÇAĞRI DÖNEMİ KAPSAMINDA PROJE KABULLERİNİ 10 MART 2014 TARİHİNE KADAR YAPILABİLECEĞİNİ İFADE ETTİ.

Editör: Haber Merkezi