Bismil’de Türk Telekom’a ait bakır kabloların yeraltından çalınması vatandaşları çileden çıkardı.
 
Yaşanan kablo hırsızlığı nedeniyle telefonları çalışmayan internet bağlantıları kesilen mağdur vatandaşlar  şehir ortasında iletişimden mahrum kaldılar.

Esnaflar ise telefon ve internet bağlantılarının kesilmesi neticesinde ekonomik olarakta kayıplar yaşadılar.
 

Bismil’in 3/2’sine telefon ve internet bağlantısı verilemiyor

Sanayi, Şentepe, Esentepe, Seyrantepe, Tekel, Akpınar, Dumlupınar, Dicle, Bozkurt Mahalleri haftalardır telefon ve internet hizmeti verilemiyor.

Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri, yetkilileri göreve çağırarak, sorunlarının çözülmesini istedi. Daha önce birkaç kez alt yapı çalışmasını tamamlamasına rağmen döşenen kabloları çalınan Türk Telekom yetkilileri yaşanan bu durum karşısında çaresiz kaldı.

Bazı vatandaşlar hatların kesik olmasına rağmen telefon faturalarını aksatmadan ödediklerini anlattılar.

Mahalle Sakinleri duruma isyan etti

Mahalle sakinleri hatları kesik olan telefonlarının faturalarını geciktirmeden ödemeye çalıştıklarını ifade ederek, "haftalar’dan bu yana Dumlupınar Mahallesi'nin büyük bir bölümünde sabit telefon ve internet hizmeti verilmiyor.

Sorunu yetkililere bildirmemize rağmen bir türlü kalıcı bir çözüm bulamadılar. Sanki suçlu bizmişiz gibi kablolar çalınıyor diye hatlarımızın onarımını yapmıyorlar. Bu sorunun giderilmesi için ilgili kurumlara dilekçe de yazdık ama bir türlü çare bulamadık. Biz faturalarımızı geciktirmeden ödemeye çalışıyoruz.

 Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu mahallede birçok vatandaş bu şekilde sorun yaşıyor. Yetkililerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Fiber Optik Kablo Döşenecek

 Yaşanan kablo hırsızlığı nedeniyle telefonları çalışmayan, internet bağlantıları kesilen mağdur vatandaşlara çözüm olarak Türk Telekom yetkilileri, kablo hırsızlığı artmasıyla Bismil’e fiber optik kablo döşeyecek.

 Peki, çoğumuzun yabancı olduğu bu teknoloji yani fiber optik nedir?
 İnsanın saç teli kalınlığında ve çok hassas üretilmiş saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir. Bu şekilde üretilmiş kabloların tercih edilmesinin en büyük sebebi, Piyasada maddi değeri bulunmadığı için çalınma riski de yok çevresel şartların ağır olduğu; nemli, rutubetli, elektriksel alan parazitlerinin yoğun olduğu yerlerden etkilenmemesi ve her zaman stabil bir bağlantı sunmasıdır. En önemlisi de Piyasada maddi değeri bulunmadığı için çalışma riski de yok
 Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km'lik hızla gerçekleştirirler. Bu yönleri sebebiyle uzak mesafelere veri aktarımı için tasarlanmışlardır. Bahsi geçen fiber-optik kablo bugün tüm dünyadaki İnternet trafiğini taşıyacak kapasiteye sahiptir.

Editör: Haber Merkezi