Üçtepe ve Türkmenhacı mahallelerinde gece yapılan eğitimde İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Remzi ÇEKİÇ , anız yakmanın zararları hakkında bilgi verdi. Son bir haftada anızla başlayan yangınların yüzlerce dönüm ekili araziyi yaktığını ifade eden Çekiç, çiftçinin bir yıllık emeklerinin dakikalar içerisinde heba olduğunu kaydetti.
Samimi bir ortamda geçen eğitimlerde konuşan Bismil Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Çekiç “Anız yakmayla beraber Doğal denge bozulur, Toprak verimsizleşir, Daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalınır, Toprakta bulunması gereken organik madde kaybı oluşur, Toprağın su tutma ve havalandırma kapasitesi düşer, Toprakta bulunan ve toprağı toprak yapan faydalı küçük canlılar ölür, Toprak zamanla kısırlaşır çölleşir. şeklinde ifade etti. 
Yasal olarak da anız yakmanın yasak olduğunu kaydeden Çekiç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16 Ocak 2013 tarih ve 28530 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2013/1 nolu Tebliğ’inin, (ı) bendinde “anız yakanlara her dekar için 38 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır” maddesinin bulunduğunu hatırlattı.
Anız yakmanın maddi ve manevi olarak zararlı olduğunu belirten Çekiç, toprağın da büyük bir zarara uğradığını bildirdi.
Toplantının sonunda çiftçilere anız yakmanın zararlarını anlatan broşürleri dağıtılarak mahalleden ayrıldılar.

t-3.jpg

Editör: Haber Merkezi