Bismil ilçesi Göksu Mahallesinde direklerin üstündeki yuvalarından kırsal alana inen ve sayıları 70’ten fazla olan leylek sürüsü vatandaşın cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Bu kadar leyleği ilk ke yerde ve bir arada gördüğünü belirten vatandaş, oldukça şaşırdığını söyledi.

Dicle nehrinin geçtiği Diyarbakır ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Bismil İlçesi küçük bir alanda dünyanın en büyük leylek kolonilerinden birisine ev sahipliği yapıyor.

Tarlalardaki yüksek gerilim hatlarının bulunduğu elektrik direklerinin tepesine yuva yapan leylekler, bölgede sembol niteliği taşıyor.

Diyarbakır Bismil kara yolunun 20 kilometrelik bölümündeki sulak alan leyleklerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Nehir kenarında bulunan çok sayıda elektrik direğine yaptıkları yuvalarda yaz boyu konaklayan leylekler, eylül ayında büyüttükleri yavrularıyla sürüler halinde kışı geçirecekleri Afrika'ya doğru yol alıyorlar.

Havaların ısınması ile her yıl Şubat ayında Nil nehrinden, Dicle nehrinin geçtiği Diyarbakır'a akın eden leylekler kuş cennetini andırıyor. Bu nedenle Bismil ilçesi küçük bir alandaki en büyük leylek kolonisi olarak kabul ediliyor. Bölgeye akın eden leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan leylekler sürü halinde Bismil ve Silvan ovalarındaki sulak alanlarda besleniyor. Kuş gözlemcileri de büyük koloniler halinde gelen leylekleri incelemelerine devam ediyorlar.

Gagası ve ayakların uzunluğuyla dikkat çeken leylekler, kanat kısmı hariç tamamıyla beyaz tüylerden oluşuyor. Büyük bir kuş olup 100–115 santimetre uzunluğunda, 2-3 ila 4,5 kilo ağırlığında olabilen leylekler, sulak alanları tercih ediyor.

Muhabir: (Hamdullah Çetin)