TOKİ Konutlarına başvuru şartları nelerdir.
Bismil esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Şehmus Gelen yaptığı açıklamada TESK ve Diyarbakır Esnaf sanatkarlar odaları birliği başkanlığının TOKİ ile yapılan görüşmeleri sonucunda odalar birliğine kayıtlı ve daha önce esnaflık yapıp ta mesleğini terk etmiş olan esnaflarımı için Diyarbakır merkez ‘de 15 yıl vade ile ilk etapta 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere toplam 5000 adet konut yapma kararı alınmıştır.
TOKİve DESOB konutlarından ev sahibi olmak isteyen üye işyerlerinin en geç 15 Aralık tarihine kadar müracaat edebilir dedi.

Odanızın gelirleri, giderlerini karşılayabiliyor mu?
Odamızın gelirleri hiçbir zaman giderlerimizi karşılayamamaktadır. Birliğimize bağlı meslek odalarımızın zayıflığı, esnaf ve sanatkarımızın durumlarının iyi olmadığından dolayı aidat toplayamadığımızdan ve katılım payı almadığımızdan dolayı hiçbir zaman gelir, giderlerimizi karşılayamıyor ama yine de ayakta kalmayı başarabiliyoruz.

Bismil’de ortalama bir yıl içinde kaç işyeri açılıp, kaç işyeri kapatılıyor?
Yaşanan olaylar yüzünden ayda 15-20 işyeri kapatmak zorunda kalıyor. Çok nadir yeni kayıtlar var. 

Esnaf ve sanatkarları ayakta tutmak için neler yapılabilir? 
Vergilerin azaltılması, Bağ-kur ve SSK primlerinin azaltılması, Halk Bankasında esnafa yönelik kredilerin çoğaltılması, ucuz mal temininde birlik oluşturulması gerekir. 

İlçemizdeki büyük mağazaların ve alışveriş merkezlerinin esnaf ve sanatkara etkileri nedir? 
Küçük esnaf ve sanatkarlar, büyük market ve mağazalara karşı rekabetini artırması için şartlara ve zamana ayak uydurarak kendisini yenilemesi lazım. Büyük marketler ve büyük mağazalar küçük esnaflarımızı yok ediyor. Büyük balık küçük balığı yutar misali esnafımızı yok etmektedirler.

İşyeri adreslerinin güncel olması lazım mı?

Bismil esnaf sanatkarlar oda başkanı Şehmus Gelen; Gümrük ve ticaret bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusundan, iş yeri adreslerinin belediye adres sistemine göre güncellenmesi zorunluğu getirilmiştir. 31 Aralık 2015  tarihine kadar yapılacak olan güncellemelerden ücret alınmayacaktır.  

Son olarak Bismil haber gazetesi aracılığıyla esnaflara neler söyleyeceksiniz? 
Esnafımız tüketiciyle iyi ilişkiler içerisinde olmasının işyerini her zaman temiz ve hijyenik ortamda bulundurmasını ve günün şartlarına göre fiyatlarını belirtip en güzel kalite mal sunumunda bulunmasını istiyorum. Biz Esnaf sanatkarlar odası  olarak onların sorunlarını, sıkıntılarına çözüm bulmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız dedi.
 

Editör: Haber Merkezi