Diyarbakır Yenişehir'de TRT Bölge Müdürlüğü binasının önünde basın açıklaması yapan ZAZA Derneği Başkanı Muhittin Ateş ve ZAZA Derneği üyeleri, hükümetin Zazaca'yı Kürtçenin bir lehçesi olarak görmesine tepki gösteren bir basın açıklaması düzenlediler.

Zazaca yayın yapan TRT Zaza Kanalı istediklerini söyleyen Ateş, Türkiye nüfusu içerisinde 8-9 milyon civarında olduğunu ve Zaza halkının hala kendi dilinde yayın yapan bir televizyon kanalının olmadığına dikkat çekti.

“Zazaca yok olmak üzere!”

Birçok dilde yayın yapan TRT'nin, ülkenin yüzde 10'unu bulan Zazaca dilinde bir kanalının olmamasının manidar olduğunu söyleyen Ateş, “UNESCO 2009 yılında hazırladığı raporda Zazaca'nın yok olmak üzere olduğunu belirterek Zazaca'nın yok olmak üzere olduğunu görebiliyorken, vergi ödediğimiz, vatandaşı olduğumuz devletin kendi vatandaşları olan Zazaları görmemesi düşündürücüdür” ifadelerini kullandı. 

“Zazalar hep böyle sessiz sakin kalmayacaktır.”

TRT Kurdi kanalında Zazaca yayın yapılmasını istemediklerini söyleyen Ateş, Hükümetin Zazaca'yı Kürtçe'nin lehçesi olarak değerlendirmesinin de bilimsel bir dayanağının olmadığını söyledi.

Ateş, “Kulak verilmediği takdirde evin masum ve mazlum çocuğu Zazalar hep böyle sessiz sakin kalmayacaktır.” uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi