ABD'de yapılan yeni bir araştırmanın ilk bulguları, haftada 12 adede kadar zenginleştirilmiş yumurta tüketiminin kolesterol seviyelerini yükseltmediğini ortaya koyuyor. Zenginleştirilmiş yumurta, besin değeri artırılmış, çeşitli vitaminler ve omega-3 yağ asitleri ile zenginleştirilmiş yumurtaları ifade ediyor.

140 katılımcının yer aldığı araştırmada, bir grup haftada 12 veya daha fazla zenginleştirilmiş yumurta tüketirken, diğer grup haftada iki veya daha az yumurta yedi. Katılımcıların hepsi 50 yaşın üzerindeydi ve daha önce bir kalp damar hastalığı geçirmiş veya en az iki kardiyovasküler risk faktörüne sahipti. Katılımcıların %24'ü de diyabet hastasıydı.

Araştırmanın başında ve 4 aylık takip süresinin sonunda katılımcıların kanındaki kolesterol seviyeleri ölçüldü. Sonuçlar, iki grubun HDL (iyi kolesterol) ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin oldukça yakın olduğunu gösterdi. Zenginleştirilmiş yumurta yiyen grupta her iki kolesterol değerinde de azalma gözlemlendi, ancak araştırmacılar bu azalmanın istatistiksel açıdan kayda değer olmadığını belirtiyor.

Haftada 12 adede kadar zenginleştirilmiş yumurta tüketiminin kolesterol seviyelerini yükseltmediği ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle, dengeli ve besleyici bir diyetin parçası olarak yumurtayı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Kaynak: (Haber Merkezi)