Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Merkezi, IŞİD’in Kobani saldırısı ve yaşanan çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, IŞİD’in Kobani’deki sivil halka yönelik önceki gün (25 Haziran) düzenlediği saldırılar ardından başlatılan operasyonların dört ayrı noktada devam ettiği belirtildi.

YPG açıklamasında bu yerlerden 3’ünün dün gece IŞİD’ten temizlendiği, sabah saatlerinde ise Miştenur Hastanesin’de hakimiyet sağlandığı ifade edildi.

Bu operasyonlarda, Kobani kent merkezine sızan 60 IŞİD’linin öldürüldüğünü, birinin de silah ve teçhizatıyla birlikte sağ olarak yakalandığı belirtildi.

YPG Basın Merkezi, IŞİD’lilerle yaşanan çatışmalarda 6 YPG’linin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

IŞİD, 25 Haziran’da sabah saat 04.40 civarında Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bomba yüklü bir araç patlattıktan sonra kent merkezinde bulunan Kaniya Kurda Mahallesi, Sınır Tanımıyan Doktorlar Örgütü’ne ait hastane, Botan mahallesi ve Hacı Reşat Cami’sine de saldırı düzenlemişti.

IŞİD saldırısında 201 sivil yaşamını yitirdiği belirtildi. Yaşamlarını yitirenlerin çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. 249 kişi de yaralandı.

Saldırı sonrası YPG/YPJ ve Asayiş güçleri IŞİD’e yönelik geniş çaplı operasyon başlattı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yaptığı açıklamada IŞİD’in Türkiye sınırından geçerek gerçekleştirdiği katliamın Suriye’deki en büyük ikinci katliam olduğunu belirtti.(imctv.com.tr)

YAPICIOĞLU: SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRI TERÖRDÜR

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DEAŞ'ın Kobani'de bombalı araçlarla düzenlediği saldırılara sert tepki göstererek, sivil insanlara yönelik yapılan saldırıların terör olduğunun altını çizerek kınama mesajı yayınladı.

Geçen yıl Eylül ayında Kobani'ye saldırarak 200 bin insanın mülteci durumuna düşmesine ve binlerce insanın ölümüne sebep olan DEAŞ'ın, bu sabah bomba yüklü araçlarla Kobani'de sivil halka yönelik saldırı düzenlemesi her kesimden insanların büyük tepkisini topladı.

Saldırılara Twitter'den yayınladığı mesajla sert tepki gösteren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, " Sivil insanlara yönelik her türlü saldırı terördür. Terörü ve terörden siyasi çıkar devşirenleri şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı.

SALDIRILARA BİR TEPKİ DE MEHMET YAVUZ'DAN

Kobani'deki saldırılara benzer bir tepki de HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz'dan geldi. Saldırıları şiddetle kınadığını vurgulayan Yavuz, “Masum sivilleri hedef alan saldırıları kimden gelirse gelsin kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyorum” diyerek tepkisini ortaya koydu

MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ’NDEN ROJAVA ÇAĞRISI

Dünya Müslüman Alimler Birliği, IŞİD’in Rojava’nın (Suriye Kürdistanı) Kobani kentine saldırısını kınayarak, uluslararası kamuoyuna IŞİD’i Rojava’dan çıkartma çağrısında bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin El- Karadaği'den yapılan açıklamada “Terör örgütünün yaptığı bu insanlık dışı hareketleri, özellikle hayırlı Ramazan ayında yapması, İslam’la bağdaşmayan, İslam’a karşı bir harekettir” dendi.

Ali Karadaği, örgütün yaptıklarının İslam’a ters düştüğünü, bu tür yakalşımların İslam’ı çirkin göstermekten başka bir amaç taşımadığını ifade etti.

Karadaği, uluslararası örgütlere ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak; Kürt halkına yardım etmelerini, IŞİD'in Rojava’da yaptığı insanlık dışı hareketlerine karşı Kürtler’i koruyup, örgütü bölgeden temizlemeleri çağrısında bulundu.

IŞİD, 25 Haziran’da sabaha karşı 100 silahlı mensubu ve 6 bomba yüklü araçla Kobani’ye girmişti.(Rudaw).

Kaynak:http://www.haberdiyarbakir.com/

Editör: Haber Merkezi