Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Avdalı (Bîra Bazin) köyünden Özyılmaz ve Göktaş (Kevirşîn) köyünden Özdemir aileleri arasında devam eden 6 yıllık husumet, düzenlenen barış merasimi ile son buldu.

Metina Aşireti Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin girişimi sonucu iki aile arasında barışı sağlamak amacıyla Avdalı köy meydanında bir program düzenlendi.

Düzenlenen Programa Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, HÜDA PAR GİK üyesi Mahmut Kılınç, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, bölgenin kanaat önderlerinden Fatih Anal, Diyarbakır AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal katıldı.

Programda husumetli iki ailenin ileri gelenlerinin tokalaşması ve birbirlerine sarılması güzel görüntüler oluşturdu.

Program Ulu Cami Müezzini Mehmet Şah Menekşe’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından barışın fazileti ile ilgili açılış konuşmasını yapan Sur ilçesi Vaizi Yusuf Durmaz, Müslümanların birbirlerine karşı barışçıl ve hoşgörülü olması gerektiğini vurguladı.

Durmaz, “İnsanoğlunun dünya ve ahiret huzurunu temin etme amacıyla yüce Allah bu dini insanlara göndermiştir. Dolayısıyla insanlık, bugün İslam dinini yüce Allah'ın indirdiği şekliyle hayatlarına tatbik ederlerse, adeta dünyası cennet olacaktır. İslam’a baktığımızda, yüce Allah'ın bizden istediklerine baktığımızda, Müslümanların değil birbirlerini öldürmesi, birbirlerinin gıybetini yapmaları, birbirlerine tuzak kurmaları, birbirlerini aldatmaları bile yasaktır. Ne yazık ki İslam’dan uzaklaştığımız içindir ki bugün hem halkımız arasında hem İslam dünyasının genelinde Müslümanların birbirlerini katlettiklerini görüyoruz.” dedi.

“Kardeşlik ve beraberlik emreden bir dinin mensuplarıyız”

Sağlanan barışın diğer tüm husumetli olanlara karşı bir örnek olmasını temenni ettiklerini belirten Metina Aşireti Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Esat Göngörür, “Husumetli olan Özdemir ve Özyılmaz ailesi büyüklerimizin örnek sağduyu ve müspet çabalarını takdir ediyoruz. İnşallah onların bu müspet gayretleri toplumumuzun diğer husumetli ailelerine de örneklik teşkil eder. Bizler kardeşlik ve beraberliği emreden bir dinin mensuplarıyız. Bizi birleştiren ve kardeş kılan Allah’tır. Biz Müslümanlar şeytana değil, Allah’a uymak zorundayız. Şayet hepimiz Allah’a yönelirsek kimse aramıza düşmanlık koyamaz.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımıza barışı miras bırakalım”

Etkinlikte Türkçe ve Kürtçe konuşma yapan Metina Aşireti İstişare ve Barış Komisyonu Başkanı Naşit Temelli de eğitimin önemine değinerek gelecek nesillere barışın miras bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Temelli, “Ülkemizde, özellikle bölgemizde bu tür istenmeyen hadiseler vuku bulmaktadır. Bu vakaların önüne geçebilmek için eğitimin ne derece de önemli olduğu, hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da kendini göstermiştir. Bugün yapılan barışın aşiretimiz içindeki diğer husumet davaları da barış komisyonu dayanışma derneğimiz ve aşiretimizin ileri gelenlerinin çabalarıyla en kısa zamanda barış ile sonuçlanacağına inanıyorum. Bu vesileyle bu mutlu günü bizimle paylaşan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah çocuklarımıza düşmanlık mirası değil dostane bir miras bırakalım.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen barış töreninden sonra İLKHA'ya kısa bir açıklama yapan HÜDA PAR GİK üyesi Mahmut Kılınç, “Zaten İslam'da asıl olan barıştır. Temennimiz odur ki bu barışın, bu tür barış girişimlerinin bölgeye numune olması ve bölge genelinde bu tür düşmanlıkların bu şekilde barışla sonuçlanmasıdır.” dedi.

Metina Aşireti Lideri Şerif Temelli de her ne olursa olsun barışı tavsiye ettiklerini dile getirdi. Program barış adına verilen yemek ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi