Vatan'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İç Denetim Birimi, geçmiş yıllarda “taciz” olaylarıyla gündeme gelen YİBO’larla (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu) ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. “Taciz” ifadesi yer almayan raporda, “Okul müdürlerinin evli olması isabetli olur” gibi imalarla sorunlara çözüm önerileri sunuldu. Bazı illerde kız öğrencilerin YİBO’lara gönderilmedikleri, bu durumun velilerin bazı konulara ilişkin yaklaşımından kaynaklandığı belirtilen raporda, bazı illerin kültürel yapıları dikkate alınarak kız ve erkekler için ayrı yatılı okullar önerildi.

135 bin öğrenci vardır.
“Yatılı İlköğretim Bölge Okulları Süreci” başlıklı raporda 50 tespite ve her tespit için önerilere yer verildi. Ayrıca öğretmenlerin görüşlerine de yer verildi. Rapora göre Türkiye’deki 538 YİBO’da 57 bin 689’u kız öğrenciler olmak üzere 135 bin 949 öğrenci eğitim alıyor. Öğrencilerin 83 bini, Doğu ve Güneydoğu illerindeki YİBO’larda bulunuyor.

Diyarbakır, Kastamonu, Sinop, Ankara, Afyon, İzmir, Balıkesir, Siirt, Batman, Malatya ve Hatay’daki YİBO’larda 1000’i aşkın kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, kız öğrencilerin nispeten az olduğu YİBO’lar için, “Bu durum önemli ölçüde velilerin bazı konulara ilişkin yaklaşımından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. O nedenle illerin yapı ve kültürel özellikleri dikkate alınarak beklentilere uygun tamamen kız ya da erkek YİBO’ların planlanması, kamuoyuyla paylaşılması ve sayılarının artırılması önerilmektedir” denildi.
2007 yılında taciz iddialarıyla gündeme gelen Tunceli Hasan Ali Yücel YİBO’da incelemelerde bulunan TBMM Okullardaki Şiddeti Araştırma Komisyonu “cinsel istismar” iddialarını önlemek için ilginç önerilerde bulunmuştu. Komisyonun, Tunceli YİBO’da yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı raporda, “YİBO’larda çalışacak öğretmenlerin tercihen evli olmasına özen gösterilmelidir” önerisinde bulunulmuştu.

Oryantasyon eğitimi
Benzeri bir öneri MEB’in raporunda da yer aldı. Bakanlığın raporda, “YİBO’larda da evvel idareciliği bulunmayanların idareci olarak bu okullara atanmaması, okul müdürünün mutlaka evli olması gibi esasların oluşturulması isabetli olacaktır” denildi. Görev alacak öğretmenlere oryantasyon eğitimi verilmesi, görev verilecek öğretmenlerle ilgili kadın-erkek dengesinin gözetilmesi de raporda istendi. Raporda dikkat çeken bazı unsurlar şöyle:
-SHÇEK’TE YETİŞENLERİ ALMAYIN: Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumları’nda yetişmiş teknik ve destek personelinin, imkânlar ölçüsünde YİBO dışında kadrolarda değerlendirilmesi, okullarda görev verilmesi düşünülen destek personelinin ise yatılı okulların özellikli durumundan dolayı aile sevgisi ve düzeni olan kişilerden özenle seçilmesi gerekmektedir.
-MANEVİYAT OLGUNLAŞMASI SAĞLANMALI: YİBO’larda özellikle yatılı olarak egitim ögretimini sürdüren öğrencilerle ilgili kişilik, karakter oluşumu, maneviyat ve ahlaki olgunlaşmanın sağlanmasına yönelik etkinliklerin yapılması ve işlenmesi önerilmektedir.
-60’LARDAN BERİ AYNI BARDAK: 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanan ve halen bazı yatılı okullarda kullanılan demir bardaklarda su ve çay servisi yapılmasına son verilmelidir..
-AİLELER ARASINDA HUSUMET VAR: Özellikle doğu illerinde öğretmenlerimiz, bölge insanıyla ve öğrencilerle yeterli diyaloğu kuramamaktadır. Gerekli önlemler alınmalıdır. Aynı bölgeye ilişkin YİBO’larda aileler arasında husumet bulunan öğrencilerin aynı okulu paylaşmaları ciddi gerginliklere neden olabilmektedir..
-DİYETİSYENLER OLMALI: Günümüz hastanelerinin neredeyse tamamında bulunan “diyetisyenlerin” il valiliklerince yapılacak bir program dahilinde, belirli periyotlarda YİBO’larda yeterli ve dengeli beslenme yönünde planlama ve izlemeleri yapılmalıdır..
-HEMŞİRE YOK: YİBO’larda ülke genelinde 663 adet revir, 100 hemşire bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı ile gerekli koordinasyon ve değerlendirmeler yapılarak, YİBO’lara “Aile Hekimi” kadrosu tesis edilmesi sağlanmalıdır...

Habertürk

Editör: Haber Merkezi