Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına ilişkin toplumu bilinçlendirmek amacıyla Bismil YİBO Öğrencileri Tepe Beldesinde, İlk ve Orta Öğretim Okulları, Belediye ve Jandarma’da Enerji ve Su tasarrufu anlattı. Bismil YİBO Öğrencileri ‘’ Enerji ve Su Tasarrufu için çalışıyoruz. Ama, sizsiz olmaz varmısınız? Sloganıyla ve Söndürün lambaları aydınlasın dünyamız projesiyle ilk olarak, Bisml Şeh. Ast.sb.M.Uysal Yatılı İlköğretim Okulunda başlatıldı.
Okul Müdürü Şaban Solmaz,  Enerji ve Su tasarrufu ile ilgili, enerji verimliliğinin standart ve kaliteyi düşürmeden enerji tüketimini azaltarak, enerjiyi etkin ve tasarruflu şekilde kullanmakla mümkün olacağını söyledi. Müdür Solmaz, Gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek için boşa yanan ampulleri söndürerek, bozuk muslukları onararak, radyo, televizyon, bilgisayar gibi diğer aletleri gereksiz yere çalıştırmayarak hem vatandaşlık görevimizi yerine getirmiş hem de çevremizi ve doğal zenginliklerimizi korumuş oluruz." dedi.
       Okul Müdür Başyardımcısı Tekin Kıran, Her geçen gün doğal kaynaklarımızın hızla tükeniyor olması, çocuklarımıza temiz bir çevre bırakamayacak duruma gelmemiz ve ülke olarak enerji için yüksek miktarda para ödüyor olmamız; artık enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmemiz ve uygulamamız gerektiğini gözler önüne seriyor. Dedi.
     ÖĞRENCİLERDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Bismil YİBO Proje ekibi, ‘Söndürün Lambaları, Aydınlasın Dünyamız’  projesiyle Tüm Kurumları ziyaret etti.
Bismil kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla bir proje başlattığını ifade eden Okul Müdürü Şaban Solmaz. Bu projeyi de Bismil’de ilk olarak Bismil YİBO Okulumuzda gerçekleştiriyoruz. Enerji konusu gerçekten üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir konudur. Dedi.


ÖĞRENCİLER ENERJİ TASARRUFUNU ANLATTI


Bismil Yatılı İlköğretim Okulu Söndürün lambaları aydınlasın dünyamız proje ekibi, Tepe Belediye Başkanlığı, Tepe Jandarma Karakol komutanlığı ve Beldede İlk ve Ortaöğretim okulları ziyaret etti.
Belediye Başkanlığı makamında gerçekleştirilen ziyarette Okulun Sivil Savunma kulübü danışman öğretmen ve Öğrencileri, Başkan Çelebi’ye Enerji ve su tasarrufu” projeleri hakkında bilgi verdi.
Proje ekibi, proje kapsamında ilçe genelinde anket  yaptıklarını belirterek Yaptığımız araştırma kapsamında Bismil İlçesinde elektrik enerjisinin %30’ünün israf edildiğini tespit ettik. Vatandaşlar elektrik kablolarını prizden çekmeyerek enerji israfında bulunuyorlar. dedi.

BU DUYARLI DAVRANIŞINIZ TOPLUMUMUZDA ENERJİNİN TASARRUFLU KULLANILMASINDA ÖNEMLİ BİR BİLİNCİN OLUŞMASINA KATKI SAĞLAYACAKTIR'


Tepe Belediye Başkanı Ahmet Çelebi, Enerji ve Su tasarrufu ekibine hitaben yaptığı açıklamada, Sizin bu duyarlılığınız ailenizi  ve çevremizi de etkileyecektir. Bu duyarlı davranışınız enerjinin tasarruflu kullanılması konusunda toplumumuzda önemli bir bilincin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Dedi.


ENERJİ SINIRSIZ DEĞİL GELECEĞE ENERJİN KALSIN
Proje Ekibi daha sonra Tepe Jandarma karakol komutanlığı ziyarete ettiler. Ziyarette ‘Enerji ve Su tasarrufu için çalışıyoruz. Ama sizsiz olmaz varmışınız? sloganıyla karakola giden öğrencileri, karakol komutanları ve askerler tarafında karşılandı.


PROJE EKİBİ İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAK.
Proje ekibi öğretmenlerinden Ümit Bitgin ve Mehmet Şanlı, Enerji ve Su tasarrufu konusunda kurumlarda elektrik ve su faturalarının fotokopisini aldığını, sonraki ay yine kurumları gezerek, faturaları tekrar inceleyeceğini ve bunun takipçisi olacağını belirtti.
Proje ekibinde 8/A sınıfı öğrencisi Feyzullah Kutluay, Enerji tasarrufuyla ilgili olarak, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon ev olduğunu varsayarsak ve her bu 10 milyon ev dede gündüzlerin gereksiz yanan bir lambanın olduğunu düşünürsek ortaya çok büyük rakamlar çıkacaktır. İşte bu gereksiz yanan lambalar yerine, o gereksiz yanan lambaları söndürüp, Diyarbakır gibi bir şehrin yaklaşık bir yıllık enerji tüketimini sağlayabiliriz. Dedi.


 8 /a sınıfı öğrencisi Sultan Akgül, Su israfı ile ilgili olarak, Açık olan muslukları kapatalım. Açık olan muslukları kapatırsak, gelecekte çok büyük sorunlarla karşı karşıya gelebiliriz. Bu sorunlarla karşılaşmamak için açık olan muslukları kapatalım. Geleceğimizi kurtaralım. Dedi.
Tepe beldesinde İlk ve Orta öğretim öğrencilerine Enerji ve Su tasarrufu ile ilgili bilgi veren proje ekibi öğrencileri, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını ve tasarruf hakkında öğrenilen bilgilerin ömür boyu uygulanması gerektiğini söyledi.

snc00157.jpg

snc00119.jpg

snc00121.jpg

 

 

snc00122.jpg

snc00129.jpg

snc00160.20120104152155.jpg

snc00137.jpg
 

Editör: Haber Merkezi