Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı Miting alanında düzenlenen toplu düğün töreni Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Törende bir konuşma yapan Yetim-Der Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekinci, evliliğin fert ve toplum için sayısız fayda içerdiğini belirtti.

2011 yılında başlattıkları “Huzura Adım” projesi kapsamında çeyiz yardımında bulundukları çiftler için toplu düğün töreni düzenlediklerini ifade eden Ekinci, evliliğin İslam’da kıymetli amellerden biri olduğunu söyledi.

Evliliğin insanı haramdan uzaklaştırdığına vurgu yapan Ekinci, “Evlilik İslam’da oldukça kıymetli amellerden biridir. Resûlullah (as.) buyurdular ki: 'Nikâh benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir. Evleniniz! Zira ben, diğer ümmetlere karşı siz(in çokluğunuz) ile iftihar edeceğim. Kimin maddî imkânı varsa hemen evlensin. Kim maddî imkân bulamazsa (nafile) oruç tutsun. Çünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır.’ Evlilikte, fert ve toplum için sayısız fayda ve iyilikler vardır. Bunlar dünya hayatının mutluluğu ile ebedî hayatı kazanmaya vesile olan ilâhî nimetlerdir. Evlenmek, insanı haramdan uzaklaştırır. Evlilik, ailenin temel taşıdır. Peygamberimiz (sav) onu tavsiye etmiş, evlenerek bizlere örnek olmuşlardır.” dedi.

"Uyumlu bir eş, kadın için de, erkek için de mutluluk ve güven kaynağıdır"

İnsanın hayatı boyunca yalnız yaşayabilen bir varlık olmadığını dile getiren Ekinci, “İnsanın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir can yoldaşına muhtaçtır. Uyumlu bir eş, kadın için de, erkek için de mutluluk ve güven kaynağıdır. Hayatın acı-tatlı günleri birlikte paylaşılır. Dünya ve ahiret saadeti, Allah’ın emirlerine, sevgili Peygamberimizin tavsiyelerine uymakla kazanılır. Bu emir ve tavsiyelerden birisi de; bekârların evlenmesidir. Dinimiz evlenmeyi ve nikâhlı yaşamayı teşvik ederken; geçinememek veya fakir düşmek endişesiyle evlenmemeyi de hoş görmemiştir. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Nur Suresinde bekârların evlendirilmeleri tavsiye edilmiş; evlenen kişilerin fakir olsalar dahi evlenmeleri sebebiyle Allah’ın yardımıyla zenginleştirilecekleri belirtilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Evlilik yeni bir hayatın başlangıcıdır”

“Evlenmek isteyenlere yardımcı olmak ve helal yollarla aralarını bulmak Müslümanların görevleri arasındadır” diyen Ekinci sözlerine şöyle devam etti:

“Yetim-Der, dinimizin bizlere yüklediği bu görevi bilinciyle 2011 yılından itibaren ‘Huzura Adım’ isimli bir kampanya başlatmıştır. Evlenme noktasında maddi zorluk çeken gençlere bir nebze de olsa katkı sunup, cesaret vermek ve toplumda evlilik dışı ilişkilerin önüne geçmek için faaliyetlerine devam etmektedir. Şimdiye kadar 155 çiftin evliliğine destek olmuştur ve inşallah bugün 22 çiftin evlilik merasimi gerçekleşecektir. Allah mübarek eylesin. Son olarak evlenecek çiftlere küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum; Bir işe nasıl başlarsanız o iş öyle devam eder. Evlilik de yeni bir hayatın başlangıcıdır. Eğer bu hayırlı amele Allah ve Resulünün razı olduğu şekilde başlarsak, o şekilde devam edecektir inşallah. Allah bu kardeşlerimizi muvaffak eylesin, muhafaza eylesin. Kalplerindeki muhabbeti sonsuz eylesin. Efendimiz (sav) ile Hz. Hatice validemizin muhabbetini ikram eylesin. Razı olduğu hoşlandığı çizgiden bizleri de onları da ayırmasın.”

Ekinci’nin konuşmasının ardından ilahi ses sanatçılarından M. Ali Oğuz, Derviş Madsor, Bilal Güler, Özcan Atsat, Mustafa Altuntop ve Mahfuz Aktekin birbirinden güzel ilahiler seslendirdi.

Törende düğün halayının halkasının büyük olması renkli görüntüler oluşturdu. Düğün töreninin ardından katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.

Yapılan töreniyle ilgili açıklamalarda bulunan Yetim-Der Genel Başkanı Fikri Karavil, dernek olarak şimdiye kadar 200’e yakın çiftin evliliğine destekte bulunduklarını belirtti.

"Bekâr gencimiz kalmasın" sloganıyla projelerini başlattıklarını ifade eden Karavil, “2011 yılından beri başlatmış olduğumuz ‘Huzura Adım’ projesi çerçevesinde şu ana kadar ortalama bugünkü kardeşlerimizle birlikte 200’e yakın çifte maddi ve manevi destekte bulunduk. Bu yılda her yıl yaptığımız gibi ‘Bekâr gencimiz kalmasın’ sloganıyla evliliğe teşvik etme gayesiyle, sağlam bir İslam ümmeti, İslam nesli oluşturabilmek adına hayatın ilk başlangıcı olan evlilikte Allah’ın emri ve Peygamber efendimizin sünnetine uygun şekilde bu gençlere maddi destekte bulunuyoruz.” diye konuştu.

“Neslin bozulmaya yüz tuttuğu bir ortamda evliliklere desteği kendi üzerimize bir borç biliyoruz”

Evliliklerine destek sundukları çiftlerin evliliklerinden sonra da takibini yaptıklarını ifade eden Karavil, “Toplumun ifsat olması özellikle evlilik dışı ilişkilerin çoğaldığı ve neslin bozulmaya yüz tuttuğu bir ortamda bunu kendi üzerimize bir borç biliyoruz. Bu gençleri evlendirdikten sonra ileriki süreçte karşılaşabilecekleri maddi veyahut manevi sıkıntılarda hayatın her aşamasında onlara yardım etmeye çalışıyoruz. Evlendikten sonrada takiplerini yapıyoruz. Herhangi bir sorun sıkıntı yaşarlarsa bu konuda da kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplu düğün töreninde evlenen damatlar ise Yetim Der’in evliliklerine sunmuş oldukları katkıdan dolayı memnun olduklarını belirttiler.

‘Huzura Adım’ projesi kapsamında evlenen Abdurrahman Aslan, böyle bir organizasyondan dolayı Yetim-Der’e teşekkür etti.

Aslan, “Yetim-Der’in hazırlamış olduğu ‘Huzura Adım’ projesinde bulunmaktayım. Böyle bir yardımın yapılması gerçekten güzel. İnsanın kuşkusuz mutlu olacağı günler vardır, bunlardan biri de düğün günleridir. Böyle bir yardımın yapılması hele ki ihtiyaç sahiplerine bu yardımın yapılması gerçekten çok güzel. Ben bu yardımı yapan başta başkanımız ve emeği geçen bütün abilerimize teşekkür ediyorum, sanatçıların dillerine sağlık diyorum. Bu etkinliklerin devamlı olmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Sevgili Peygamberimizin (sav) ‘Evleniniz, çoğalınız, şüphesiz ki ben ahirette sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim’ diye buyurarak bizleri bu sünnete davet etmektedir ve bu kutlu sünnet sayesinde burada bulunmaktayız. Rabbimden tekrar isteğimiz mutluluğun, huzurun devamlı olmasıdır. Allah bizden sonra evlenecek olan kardeşlerimize de bu mutluluğu nasip etsin diyorum.” ifadelerini kullandı.

Böyle bir tören ile evlendiği için mutlu olduğunu söyleyen Yakup Akarsu ise kampanyaya öncülük eden Yetim Der’e teşekkür etti

Editör: Haber Merkezi