YAZAN: VEYSİ EKMEN

Serbest Muhasebeci (Bismil)

Mali Müşavir

Bir devrim niteliğinde olan Yeni Türk Ticaret Kanunu ( TTK ) 12 Ocak 2011’de yasalaşarak 01 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecektir. İş ve Ekonomi dünyasında önemli değişiklikler getirmektedir. Yazımızın ilk bölümünde ticari yaşamı önemli ölçüde değiştirecek olan Yeni TTK hakkında Bismil’li hemşerilerimiz ve iş adamlarımızı bilgilendirmek amacıyla 1535 maddeden oluşan yeni TTK’nın öne çıkan düzenlemeleri hakkında genel bilgileri verip önümüzdeki günlerde yazımız devamında detayları hakkında bilgilendirme yapacağız.

Şirketlerin kuruluşları kolaylaştırılırken şirketlere önemli sorumluluklar getirilmektedir.

Yeni TTK ile şimdiki kanunla anonim şirket kurmak için 5 ortak, limited şirket için 2 ortak olma şartı kaldırılmış, tek kişinin anonim ve limited şirket kurabilmesi sağlanmıştır.

Yeni TTK ile ortakların  şirket hesaplarından para çekmesini ve para yatırmasını yasaklamıştır. Şahsi harcamalarını ve giderlerini şirket hesaplarından ödemeleri yasaklanmaktadır.

Yeni TTK ile muhasebe defterlerinin Mali Müşavirler tarafından tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda her şirket için bir de denetçi seçilmesi gerekecektir. Buda her şirketin 2 Mali Müşavirle çalışması anlamına geliyor.

 Yeni TTK ile her sermaye şirketi bir internet sitesi açmaya ve bu sitede şirketin bilanço mizan gibi raporlarının yayınlanması zorunluluğu getirilmiştir.

 

Önemli Tarihler :

01.07.2012 – 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğe girmesi.

 14.08.2012 – Anonim ve Limited şirket sözleşmelerinin TTK ile uyumlu hale getirilmesi.

 01.01.2013 – bu tarihten itibaren muhasebe kayıt ve tablolarının Türkiye Muhasebe Standartları’na göre düzenlenmesi gerekmektedir.

 01.07.2013 – Sermaye şirketleri için internet sitelerinin hazırlanması ve yayınlanması için son tarih.

 14.02.2014 – tarihine kadar anonim ve limited şirketler sermayelerini kanunda öngörülen tutarlara yükseltmek zorundadır.

 01.07.2015 – tarihine kadar borçlu olan ortaklar borçlarını nakit olarak ödemek zorundadır.

 

  

Editör: Haber Merkezi