Başbakan Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan teşvik paketi en çok Doğu'daki işadamlarını sevindirdi. Teşviklerin bölgeyi cazip kılacağını söyleyen işadamları, bölgedeki OSB'lerin yatırımla dolacağı görüşünde. Bölgeye akacak sermayenin huzur getireceğini belirten işadamlarının görüşleri şöyle:

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl: “Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesini olumlu karşılıyoruz.”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can: “Diyarbakır'ın 6'ncı bölgede yer alması önemli bir avantaj sağlayacak. Yeni paket, ayrıca tüm bölgeyi cazip kılacak.”

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç: “Yeni teşvik paketi geçmiş dönemlerde uygulanan teşvikleri geride bırakmıştır. Çok profesyonelce hazırlanmış bir paket. Bölgemiz için çok önemli fayda sağlayacak.”

Diyarbakır Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk: “Yıllardır uygulamaya konulan teşvikleri eksiklikleri nedeniyle hep eleştiririz ancak bu yeni ve çok farklı. Bölgeye büyük katkı sunacak. İlk defa taleplerimiz göz önünde bulunduruldu. Özellikle yatırımcıyı Doğu'ya getirmek için sağlanan ayrıcalık olumludur.”

Güneydoğu Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu: “Teşvik paketi beklentilerimizi büyük ölçüde karşılıyor”

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sabri Şaran: “6'ncı bölgede olmamız hem ülkemiz adına, hem bizim Şırnak'ımız için sevindirici. Bu teşvik paketi özel sektör için bir dinamizm olmuştur. Ekonomiye ve işadamlarımıza bir moral, cesaret olmuştur.”

Şırnak Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan: “Dört gözle beklediğimiz paketin huzur paketi olduğunu belirtmek istiyorum.”

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu: “Batman'ın 6. bölgede yer alması bizi mutlu etti. Yatırımın burada olabilmesi için barış ve huzurun olması gerekiyor. İnşallah barış ve huzur ortamı da sağlanacaktır.”

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu: “Teşviklerle bölgemize büyük önem verilmiş. Şimdiye kadar boş olan Siirt'teki organize sanayi bölgelerinin bu teşvikle dolacağına inanıyorum.”

Atıl kaynak yatırıma dönüşecek

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek “Bu teşvik sistemini görüp de 'yatırımlara atlamayacak, yani atıl duran kaynaklarını hemen bir yatırıma dönüştürmeyecek bir insan var mı' diye ben merak ediyorum. Büyük, muazzam teşvikler var” dedi. Şimşek “Geçen sene vergi gelirlerimizi yaklaşık yüzde 20.5 civarında artırdık ve 254 milyar lira civarına çıkardık” diye konuştu.

Düzenleme, büyümeyi destekler

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, önceki gün açıklanan teşvik paketinin, arz yönünden büyümeye destek vereceğini, daha sıkı bir para politikası duruşunun ise enflasyonist riskleri bertaraf edeceğini söyledi. Başçı “Çok araçlı para politikası gerekiyor. Sadece para politikası yeterli değil, büyümeye destek mümkün olduğu teşvik gibi diğer araçlarla da olmalı” dedi.

Kümelenmeyi teşvik çok önemli

İŞ dünyasının beğendiği yeni teşvik sistemine Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), olumlu tepki verdi. Ümit Boyner imzasıyla TÜSİAD'dan yapılan açıklamada “Küçükten ortaya ve ortadan büyük ölçeğe geçiş başta olmak üzere ölçek ekonomisi ve kümelenmeyi teşvik etmesi açısından yeni teşvik sistemi çok olumlu bir adımdır” denildi.

ŞEYHMUS ÇAKAN-ENGİN ÖZTÜRK

STAR

Editör: Haber Merkezi