Meyan şerbeti satıcıları, 7'den 70'e herkesin bu içeceği rahatlıkla tüketebileceğini belirterek başta mide ve böbrek hastaları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini ifade ediyor.


Meyan şerbetinin Diyarbakır ile özdeşleştiğine dikkat çeken şerbetçiler, kentin tarihini, kültürünü ve değerlerini yansıttığını belirtti.

Şerbetçiler, baba mesleğini yıllardır devam ettirdiklerini belirterek her yıl ilkbahar döneminde çay önünde topladıkları meyan kökleri ile hazır hale getirdikleri şerbet ile vatandaşlara hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

"Meyan kökü Diyarbakır, Batman ve Bismil gibi yerlerde çay önünde yetişiyor"

Meyan şerbetinin meyan kökü bitkisinden elde edildiğini belirten Şerbetçi Yılmaz Pala, "Meyan kökü Diyarbakır, Batman ve Bismil gibi yerlerde çay önünde yetişiyor. Bu kökü ilkbaharda toplayıp eve getiriyoruz. Eve getirdikten sonra çekiç ile ezip hazır hale getiriyoruz. Daha sonra işe çıktığımız günlerin sabahında hazır hale getirdiğimiz meyan bitkilerini güzelce yıkayıp şerbet haline getiriyoruz." dedi.

"Meyan şerbeti aç karna tüketildiğinde vücuda ve sağlığa çok faydalıdır"

Meyan şerbetinin sağlığa çok faydalı olduğunu belirten Pala, "Meyan şerbeti aç karna tüketildiğinde vücuda ve sağlığa çok faydalıdır. Özellikle mide ve böbrek hastaları için şifa kaynağıdır. Örneğin; ben meyan şerbetini tüketip böbrek taşını düşüren birçok kişiye şahit oldum. Ayrıca sabah aç karna tüketildiği vakit bağırsaklara da çok faydalıdır." ifadelerini kullandı.

"Meyan şerbeti Diyarbakır’ın tarihini yansıtıyor"

Meyan şerbetinin Diyarbakır’ın kültürünü yansıttığını belirten Pala, "Bu şerbet Diyarbakır’da vazgeçilmez bir şeydir. Meyan şerbeti Diyarbakır’ın tarihini yansıtıyor. Turistler Diyarbakır’a gelince bu şerbeti tatmadan gitmiyor. Çok da memnun kalıyorlar." şeklinde konuştu.

"Çay önünde topladığımız meyan kökünü hazır hale getirip müşterilerimize sunuyoruz"

Yıllardır baba mesleğini sürdürdüğünü belirten Şerbetçi Seyfettin Batıbay, "Meyan şerbeti Allah’ın bize sunduğu meyan kökü nimetinden yapılıyor. Çay kenarında kumluk alanda yetişen bu kökü topluyoruz. Eve getirip sert bir madde ile eziyoruz. Daha sonra hazır hale getirip müşterilerimize sunuyoruz." diye belirtti.

"Mide, böbrek ve bağırsaklara çok iyi geliyor"

Meyan şerbetinin faydalarını saymakla bitmediğini belirten Batıbay, "Mide, böbrek ve bağırsaklara çok iyi geliyor. Aç karna tüketildiği zaman mideyi rahatlatıyor ve böbreklerdeki taşların düşmesine sebep oluyor. Bu şerbet şifa deposudur. Yöresel kıyafetlerimizi giyerek satışını yaptığımız meyan şerbeti kentimizin tarihini yansıtıyor. Nasıl ki karpuz Diyarbakır’ı tanıtıp simgeliyorsa meyan şerbeti de aynı görevi görüyor." ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi