Diyarbakır’da kiraların yüksek olmasından dolayı dar gelirli vatandaşların ev kiralamakta zorluk çektiğini belirten Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, bu durumun da konut yetersizliğini ortaya çıkardığını söyledi.

Bağlar ve Sur ilçelerinde yaşanan çatışmalardan dolayı göç eden binlerce vatandaşların göç etmesi ve konut yetersizliğinden dolayı kiraların arttı.

Konuyla ilgili  değerlendirmelerde bulunan Koç, Sur ve Bağlar ilçelerinde yaşanan göç ve konut yetersizliğinden dolayı kiraların yüksek olduğunu söyledi.

Koç “Diyarbakır’da kiraların yükselmesinin birden fazla nedeni vardır. Birinci nedeni Sur’da yaşanan olaylardır. Sur’un hemen hemen yarısı boşaldı. Sur’dan göç eden ailelerin bir yerlere gitmesi gerekiyordu. Boş olan evleri doldurmaya başladılar. Bu olayın ardından bir ay kadar süren Kaynartepe olayları cereyan etti. Kayartepe'deki birçok insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.” dedi.

'Kendi evi olan insanlar kirada yaşıyor'

Çatışmaların yaşandığı bölgeden halkın başka yerleşim yerlerine göç etmek zorunda kaldığını belirten Koç, “Kiralık evlere talep artınca konut yetersizliği yaşandı. Mevcut konutların yetersiz olmasından dolayı da kira fiyatları artış gösterdi. Olaylar sona ermesine rağmen Kaynertepe Mahallesi'nde birçok ev hala boş. Kendi evi olan insanlar kirada yaşıyor. Durum böyle olunca konut yetersizliği oluyor, bu da kira fiyatlarının artmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.  

'250 TL’lik evler 800 TL’ye çıktı'

Yaşanan çatışmalı süreçten sonra kira fiyatlarının ikiye katlandığını söyleyen Koç, “Sur ve Kaynartepe’de yaşanan olayların ardından kira fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış oldu. Dar gelirli insanlar için konut olmadığı için Huzurevleri Mahallesine geldiler. Ama orada da 250 TL’lik evler 750 -800 TL’ye çıktı. 2015 ile 2016 yıllarını kıyasladığımızda yüzde yüzlük bir kira artışı söz konusu oldu.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da 15 bin konuta ihtiyaç olduğunu söyleyen Koç, imar alanlarının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

'Dar gelirli insanlarımız için acilen konut yapılmalı'

Dar gelirli insanların için konut yapılması gerektiğini ifade eden Koç, daha sonra şunları kaydetti: “Bu tür sorunların önüne geçmek için dar ve orta gelirli insanlarımız için konutların yapılması gerekmektedir. Bütün vatandaşlar zengin değil, gidip bin 500 TL’ye kirada oturamaz. Askeri ücretle çalışan biri gidip buralarda oturabilir mi? Dar gelirli vatandaşların oturduğu yerler Kaynartepe, Sur, Aziziye mahalleleriydi. Buralarda da olaylar yaşanınca buralardaki mahallelerin yarısı da boşaldı.”

Devletin TOKİ ya da müteahhitler aracılığı ile konut yapımına başlaması gerektiğini söyleyen Koç, bunun yapılması durumunda kiraların düşeceğini belirterek, “Ev kiralarının artışındaki önemli bir faktöründe eğitim-öğretimin başlamasıyla şehir dışından gelen öğrenciler. Bütün öğrencilerin barınabileceği yurtların inşa edilmesi gerekir. Okulların açılmasıyla beraber mahallelerde yüzlerce öğrenci ev arıyor. Bu da kira fiyatlarının artışında önemli bir etkendir. Ev sahipleri öğrencilere daha yüksek fiyatlarda ev kiralıyor. Bu yüzen devlet öncelikle bu yurtlara ağırlık vermesi gerekir.” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi