Hükümet enerjide 10 milyar dolarlık tasarruf harekâtına start verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı enerji verimliliği hedefine göre 2023 yılına kadar enerjide yüzde 20 tasarruf sağlanacak. Bu hedefe ulaşılması için tüm kurumlar Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nin hazırladı.

Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı ile yürürlüğe girecek belgeyi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT), TOKİ, TÜBİTAK ve büyükşehir belediyeleri gibi birçok kurum ortaklaşa hazırladı. Belgeye göre gündeme gelecek yenilikler şöyle:

OTOYA ÇEVRECİ VERGİ: Belge yayınlandıktan sonraki 2 yıl içinde Maliye Bakanlığı motor hacmine göre uygulanan otomobil vergilerini emisyona göre tekrar düzenleyecek. Çevreye az zarar veren araç daha az vergi ödeyecek. Yeni ve daha az yakıt harcayan araçlar daha az vergi ödemiş olacak.

YALITIMSIZ BİNAYA YÜKSEK VERGİ: Binaların çevre ve iklim şartına göre azami emisyon değeri ölçülecek. Bunu aşan yalıtımsız binalara ruhsat verilmeyecek. Mevcut binalarda ise yalıtım ve verimliliğe göre emlak vergisi düşürülecek veya arttırılacak.

KAMUYA YÜZDE 20 ŞARTI: Kamu kurumları, 2015 yılına kadar bugün kullanılan enerjiden en az yüzde 10, 2023 yılına kadar yüzde 20 oranında tasarruf sağlamak zorunlu olacak.

İHALEYE VERİM ŞARTI: Kamunun tüm alımlarına 'asgari eneji verimlilik' kriteri getirilecek. Kamu kurumları enerji verimliliği belgesi olmayan malı alamayacak.

Enerjiyi israf ediyoruz
Sanayiye yönelik yapılan çalışmalar, demir-çelikte elektrikte yüzde 2.1 ısıda yüzde 19, çimento sektöründe yüzde 7, tekstilde elektrikte yüzde 57, ısıda yüzde 30, kağıt sektöründe elektrik tüketiminde yüzde 22, yakıt tüketiminde ise yüzde 21, şekerde ısıda yüzde 46, elektrikte yüzde 26, camda elektrik enerjisinde yüzde 10, ısı enerjisinde yüzde 34, seramik sektöründe yüzde 15-20 dolaylarında enerji tasarrufu potansiyeli bulunduğunu ortaya koydu...

Sabah

Editör: Haber Merkezi