Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Partiler değil şahıslar cezalandırılmalı" dedi.

PARTİLER DEĞİL ŞAHISLAR CEZALANDIRILMALI

Akdoğan, son günlerde bazı AK Partili milletvekillerinin BDP'nin kapatılmasını istediklerine dair yapılan haber ve yorumlar üzerine değerlendirmede bulundu.

Doç. Dr. Yalçın Akdoğan şunları söyledi:

AK PARTİ'NİN BU KONUDA DURUŞU BELLİ

"AK Parti'nin 'parti kapatma' konusundaki ilkesel duruşu ve görüşü bellidir. Sayın başbakanımızın defaatle açıkladığı gibi biz, şahısların işledikleri suçlardan dolayı tüzel kişiliklerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz.

MAKSADI AŞAN BİR CEZALANDIRMA

Suçu yargı kararıyla kesinleşen parti yöneticilerinin cezalandırılması yerine partilerin kapatılması, amacı ve maksadı aşan bir cezalandırma yöntemidir. Demokratik ülkelerde parti kapatmanın kriterleri konusunda genel bir kanaat oluşmuştur. Venedik Kriterleri de bu yönde bir çerçeve ortaya koymaktadır. 12 Eylül'de halkoylamasına sunulan anayasa değişikliği paketinde 'parti kapatmayı zorlaştıran' düzenlemeyi AK Parti gündeme taşımış, ama diğer partilerin destek vermemesi sebebiyle bu değişiklik hayata geçirilememiştir.

BDP'LİLERİN HEDEF GÖSTERİLDİĞİ YALAN

Şahısların hataları sebebiyle partilerin tüzel kişiliklerinin cezalandırılması ileri demokrasiye uygun düşmeyen bir durumdur. Bazı AK Partili milletvekillerinin BDP'ye yönelik eleştirilerinin, kapatma davasına zemin hazırlamak için BDP'yi hedef haline getirme amacı taşıdığına dair yorumlar gerçeklikle bağdaşmamaktadır. BDP'yi eleştirmek başkadır, kapatılmasına yönelik bir gayretin içine girmek başkadır. Böyle bir yaklaşım, AK Parti'nin partilerin kapatılmasına yönelik ilkesel duruşuyla da, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle de bağdaşmamaktadır."

BİR PARTİNİN KAPANMASINA BAŞKA BİR PARTİ KARAR VEREMEZ

Bir partinin kapatılmasına başka bir parti karar vermediği gibi, partilerin bu yöndeki dilek ve temennilerinin de hukuki açıdan bir anlam taşımadığına işaret eden Akdoğan, şöyle devam etti:

"AK Parti siyasi rakipleriyle siyasi zeminde rekabet etmekten bugüne kadar çekinmemiştir, bundan sonra da siyasi mücadelesini siyasi zeminde sürdürecektir. Başka partilerin AK Parti'yi eleştirmesi ne kadar demokrasinin doğasına uygunsa, AK Partili milletvekillerininBDP'yi eleştirmesi de o kadar meşru, normal ve hukukidir. Bunu hedef gösterme ve tehdit olarak nitelemek siyasi söylem ortaya koymaktan başka bir anlam taşımaz."

ensonhaber

Editör: Haber Merkezi