Türkiye genelinde yaşanan ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini gösteren sağanak yağışlarla ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yağışların sadece barajların doluluk oranına yansıdığını belirtti.

İskenderoğlu, son zamanlarda etkili olan yağışların, bölgede özellikle hububat ürünlerinden kısmi olarak sadece buğdaya faydası olduğuna işaret etti.

Diyarbakır'ın kuzey ilçelerinden Çermik, Çüngüş, Hani Kocaköy, Hazro ve Kulp'ta kuraklık olmadığını belirten İskenderoğlu, Kuraklığın en fazla yaşandığı ilçelerin ise Çınar, Bağlar ve Sur 'un bir kısmının olduğunu ifade etti.

İskenderoğlu, şunları söyledi.  "Kuraklığın en fazla yaşandığı ilçeler Diyarbakır'ın güney ilçeleri; Çınar, Bağlar, Karacadağ, Sur 'un bir kısmında kuraklık vardır. Tabi diğer ilçeler bu ilçelere oranla nispeten daha iyidir. Özellikle Diyarbakır'ın kuzey ilçeleri; Çermik, Çüngüş, Hani Kocaköy, Hazro, Kulp bu ilçelerde ise kuraklık yok denilecek kadar azdır. Son zamanlardan yağan yağmurların çok fazla yararı yok doğrusu. İlimizde yaklaşık 4-5 tane baraj, 6-7 tane gölet var. Yağan yağmurlar bu gölet ve barajlar için iyidir. Fakat mercimeğe zararlı şu anda. Çünkü yağmur yağınca mercimek üst üste yığılıyor ve çürüyor. Buğdaya bir nebze yararı var; arpaya ise hiç yararı yok. Pirinçlik, Kolludere ve Körtepe civarında o köylerde yaklaşık olarak ekinler kurumuştur. Bu yağmurların onlara bir faydası yok ve o ekinleri döndürmez. Fakat Yenişehir'de, Sur'un bir kısmında, Kayapınar'da ve Ergani'de bu yağmurlar buğdaya faydalıdır.  Devegeçidi Barajı'nda kullanılabilir su oranı yüzde 10-15'lere falan inmişti. Hatta Çınar Göksu Barajında bu oran yüzde 3'e kadar inmişti. Fakat bu yağmurların barajlara faydası ciddi bir şekilde olacaktır."

Kayapınar ilçesinde yağan dolunun pamuk arazilerine zarar verdiğini ifade eden İskenderoğlu, "Bu yağmurlarla beraber Kayapınar ilçesinde dolu yağdı. Yağan dolu oranı fazla olduğu için pamuk arazilerine zarar vermiş. Bir kısımda ise buğday ve mercimeğe zarar vermiştir. Tabi orada yağan dolu ve şiddetli yağışlar Devegeçidi Barajı'na gidiyor. Bir yerde yarar var ama diğer bir yerde ise ciddi bir zarar var." dedi.

Editör: Haber Merkezi