rtan mazot ve gübre fiyatlarından yakınan çiftçiler, devletin çiftçiye verdiği desteğin artırılması çağrısında bulundular.

Yağan yağmurun çiftçiler için sevindirici olduğunu belirten Şeyhmus Doğru, kendilerine mazot ve gübre desteği verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Doğru, "Bu yağmur bizim için iyidir ama yalnız şu anda gübre ve mazot fiyatları çok pahalıdır. Gübre bir lira 50 kuruş, mazot ise 4 lira 50 kuruştur. Biz burada buğday, arpa ve her şeyi ekiyoruz ama bizi kurtarmıyor. Bu nedenle çeltiğe yöneldik. Çünkü çeltiğe gübre ve mazot gitmiyor. Çiftçilere mazot ve gübre için destek verilse çok iyi olur. Bu şekilde bizi kurtarmıyor." dedi.

"Bu sene yağmur olmasaydı gübre konusunda çok mağdur olurduk"

Devletin verdiği desteğin artırılması gerektiğini ifade eden Doğru, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi 300 dönümlük bir tarla 300 kilo kadar buğday veriyor. Devlet ton başı 50 lira destek veriyor. Bu sene zirai ilaç fiyatları da iki kat arttı. Zirai ilacın litresi geçen yıl 20 lirayken bu sene 45 lira oldu. Ayrıca bu sene amonyum nitratlı gübre kullanamadık. Kullandığımız azotlu gübredir. Şayet yağmur bu sene olmasaydı gübre konusunda çok mağdur olurduk.  Bu sene verdiğimiz gübre yağmur yağmadığı zaman etki etmez. Bu yağmur çok faydalı oldu. Zaten yağmur olmasaydı nitratlı gübre kullanmadığımızdan çok etkilenirdik. Bu nedenle şayet dolu yağmazsa hasat geçen seneye göre daha iyi olur."

Çiftçinin, mevcut giderler nedeniyle fazla kazancının olmadığını dile getiren Haşim Ekinci de Dicle EDAŞ'ın tarım destek paralarına bloke koymasından yakındı.

"Niye bütün çiftçileri mağdur ediyorlar?"

Borçlarının olmamasına rağmen Dicle EDAŞ'ın destek paralarına bloke koyduğunu ifade eden Ekinci, "Şu anda Dicle EDAŞ bizim tarlamıza verilen desteğe bloke koymuş. Borcumuz olmamasına rağmen bloke koymuş. Bundan dolayı destekleme paramızı alamıyoruz. Geçenlerde Dicle EDAŞ'tan ekip geldi, tarlamızı kontrol edip fotoğraflarını çektiler. Bunu bizim borcumuzdan dolayı yapmışlar ama bizim borcumuz yok. Onlar da kaldıracaklarını söylediler. Kimin borcunun olduğu bellidir, niye bütün çiftçileri mağdur ediyorlar? Zaten çiftçi zor durumda." ifadelerini kullandı.

Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olduğuna vurgu yapan Ekinci, devletin çiftçiye verdiği desteğin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ramazan Doğru ise gübre, zirai ilaç ve mazot alamadıklarını söyleyerek, gübre, mazot ve ilaç fiyatlarının düşürülmesi çağrısında bulundu.

"Çiftçiye fayda sağlayacak imkânların oluşturulması lazım"

İsmini vermek istemeyen bir başka çiftçi ise çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyleyerek, "Şu anda buğdayı sattığımız zaman hükümetin desteklemiş olduğu buğday fiyatının altında bir rakama tekabül edecek. Çiftçi desteğini tam olarak alamıyor. Şu anda buğday desteği olmazsa çiftçi zaten tamamen zarar ederdi. Şu an çiftçi başa baş gidiyor. Çiftçiye çok ağır darbeler vurulmakta ve mağdur olmaktadır. Bu yüzden devletin bu hastalıklarla mücadelede destek olması lazım. Tarım ilaçlarının fiyatının düşürülmesi lazım. Çiftçi emek verdiği buğdayına istediği desteği alamıyor. Yaptığı işten haz almıyor. Biz ülke olarak buğdayı Rusya ve Ukrayna'dan ithal ediyoruz. Bir tarım ülkesi olmamıza rağmen halen onlara muhtaç yaşamaktayız. Bu ciddi maliyetlere neden olmaktadır. Bu tür şeylere başvurulacağına çiftçiye destek verilmelidir. Çiftçiye fayda sağlayacak imkânların oluşturulması lazım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda çalışması var ama çiftçiye yansımıyor." şeklinde konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi