Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif,  72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

 ''Anayasa'nın değiştirilmesi, seçimlere ve halk oylamasına katılmayı'' düzenleyen 175. maddesi uyarınca, düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

 Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçilmeden önce ara verdi. Aradan sonra Başkanlık Divanı'na Meclis Başkanı Cemil Çiçek çıktı.

 Tasnif işleminin ardından Cemil Çiçek'in sonucu açıklaması, Genel Kurul'da şaşkınlık yarattı.

 AK Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri gruplar halinde toplanarak sonucu değerlendirdi.

Oylamaya AK Parti'ten 3, MHP'den 4 vekil katılmadı

 Alınan bilgiye göre, Genel Kurul'da, AK Parti'den TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dahil olmak üzere 7 milletvekili, 2. maddesindeki oylamaya 6 milletvekili, tümü üzerindeki oylamaya ise 4 milletvekili katılmadı.

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in birleşimi yönettiği tümü üzerindeki oylamada, mazeretleri nedeniyle AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı hazır bulunmadı.

 Oylamaya MHP'den ise İstanbul Milletvekili Engin Alan ile birlikte Konya Milletvekili Faruk Bal, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Ankara Milletvekili Mustafa Erdem katılmadı.

 Çiçek: Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı

 Cemil Çiçek ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya  referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' dedi.

Referandum Aralık ayında olabilir

 Referandumla ilgili sürenin, daha önce yapılan değişiklikle kısalmasına rağmen, halk oylamasının yine de kış şartlarına geldiğine dikkati çeken Çiçek, kanunun önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi durumunda referandumun Aralık ayında gerçekleşebileceğini söyledi.

 Kuzu: Ya referanduma götürecek ya da iade

 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz'' dedi.

 Bahçeli: MHP var olan iradesini devam ettirecek

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün değişikliği tekrar Meclise geri göndermesi halinde, MHP var olan iradesini devam ettirecek'' dedi.

 

Editör: Haber Merkezi