Li Bismilê ji ber ku kibêbxaneya navçeyê ya gel ne aktife xortên bi navên; Omer Akaydin, Mazlûm Şîmşek û Receb Guren e bi hewldanên xwe ji bo avakirina kitêxaneyê biryar sitandin.
 
Xortan ji bo berhev kirina pirtûkan li kolana Azadîyê stand vekirin. Civanan di derbarê berhev kirina kitêban de got: Gelê me ji bo avakirina kitêxanêyê dikarên kitêbên xwe yên nû û kevn bexşê me bikin.
 
Organîzatorê komê Omer Akaydın di derbarê xebatên xwe yên berhev kirina pirtûkan de wiha ragihand: Civanên me wextû demen xwe li înternet kafêyan derbas dikin. Kitêbxaneyek xweşik van xortên me ji van derdor û ziraran diparêze. Encax bi xwendina kitêban wê bêexlaqî ji holê rabe.
 
Akaydin her wiha got: Ji bo avakirina kitêbxaneyê me serlêdana Qeymekamê Bismilê, Şaredarîya Bismilê, Miduryeta PerwerdeyaNetewî ya Bismilê û Kitêbxaneya Gel a Parêzgeha Amedê kir lê me bersivek neyînê  wergirt. Li Bismilê kitêbxaneya gel bi fermî heye lê ne aktif û çalak e ji ber vê yeke valahîyek mezin çêbuyê û me jî dest bi berhev kirina pirtûkan kir.
 
Akaydin di dawîya axaftina xwe de bang li xêrxwaza kir û wih îfade kir: Kitêbxaneya me li hember Mala Mamosteyan e, telefona me jî, 0545 744 0021 e
 
TÜRKÇE
,
Bismilli Gençler Kütüphane için kitap topladı
 
          Diyarbakır'ı Bismil ilçesinde halk kütüphanesinin faal olmamasında dolayı harekete geçen bir grup genç, kendi imkanlarıyla kütüphane için kitap topladı.
 
          Bismil’de, resmi halk kütüphanesinin faal olarak çalışmamasından dolayı, Ömer Akaydın, Mazlum Şimşek ve Recep Güren adlı gençler kendi çabalarıyla bir kütüphane kurmaya karar verdi.
Özgürlük Bulvarında kütüphane için kitap toplama standı kuran gençler, Bismil halkından kitap bağışlamak isteyenlerden eski ve yeni kitapları kütüphaneye yerleştirmek üzere topladılar.
Kitap toplama standı organizatörlüğünü yapan Ömer Akaydın, gençlerin internet kafelere takılıp bozulduklarını; güzel bir kütüphane ortamının onları zararlı mekanlardan koruyacağını belirterek, toplumun içinde bulunduğu ahlaki kaos durumundan ancak okuyup bilinçlenmeyle kurtulacağını ifade etti.
           Kütüphanenin kurulması için Bismil Kaymakamlığı, Bismil Belediyesi, Bismil Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır İl Halk Kütüphanesine başvurduklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirten Akaydın, “Bismil’de halk kütüphanesi resmen var olmasına rağmen faal olarak çalışmadığı için, kütüphane eksikliğinin büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünerek böyle bir girişimde bulunduk.” dedi.
        Bismil halkı olarak kütüphane kurma fikrini halkın cehaletten kurtulup okuması adına olumlu bulduğunu ifade eden vatandaşlardan Habip Akdoğan, dua yayıncılıktan yeni çıkan davet setini bağışlayarak, “Bismil gençlerinin böyle bir girişimde bulunması takdirle karşılanacak bir durumdur. Cehalet karanlığın ta kendisidir, halk ancak okuyarak bu karanlıktan kurtulup aydınlık yolda yürüyebilir. Dileğim gençlerimizden bu cesaretli girişimlerin artması ve halkımızın bilinçli bir toplum oluşturmasıdır.” dedi.
        Hayırseverlerden yardım beklediklerini ifade eden Akaydın, kütüphane için klima, bilgisayar ve fotokopi makinesine ihtiyaçları olduğunu söylediler. Akaydın, “Kütüphanemiz öğretmenevi karşısında Dicle Plaza 1. Katta açılmıştır. Kitap bağışında bulunmak isteyen halkımız 0545 744 0021 nolu telefondan iletişime geçebilirler. Ayrıca “Bismil Kütüphanesi” facebook hesabıyla bizimle iletişim kurabilirler.” dedi. 
Editör: Haber Merkezi