Son bi kaç gündür dünyanın gündemini değiştiren binlerce bilgi dolusu belgeler wikileaks adlı bir internet sayfası aracılığıyla yayınlandı… Bu belgeler çoğunlukla Amerikan diplomatlarının kendi aralarındaki konuşmalarından veya yazışmalarından oluşuyor… Bu belgelerde hemen hemen adı geçmeyen hiçbir ülke yok… Fransa’sından tutun da İran’a, Rusya’sından Kuzey Kore’sine her ülke hakkında bir takım şeyler bulunuyor.. Belgelere bakıldığında neredeyse bütün ülkeler hakkında az çok bilgi sahibi olunabildiği gözlenmekte. Bu da açıkçası Amerika’nın dünyada ne işler çevirdiğinin çok güzel bi kanıtı. Hiçbir ülkeyi pas geçmiyor küçüğünden büyüğüne hepsi hakkında bilgi topluyor.. Bunlar arasında en fazla bilgi toplanan ülke ise hiç kuşkusuz Türkiye ve tabiî ki de şehirlerden ikinci sırada olarak Ankara geliyor.. Amerika devletinin Türkiye üzerindeki emellerini herkes az çok biliyor. Bunda hiç şüphesiz Türkiye’nin stratejik ve jeopolitik konumu fazlasıyla etkili, Bugün hangi ülkeye sorarsanız ki dünya üzerinde nereye sahip olmak itersiniz diye, kuşkusuz; Türkiye akla gelecek olan ilk iki isimden birisi olur. Bu bakımdan belgelerde Türkiye’nin adının fazlasıyla geçmesi beni hiç de şaşırtmadı açıkçası. Belgeler açıklandı evet peki;bunun kime ne faydası oldu??? Veya şöyle sormakta fayda buluyorum..

        Dünyaya hükmeden bir devlet olan ABD bu belgelerin açıklanacağından saatler belki günler öncesinden haberdardı. Peki sanal ortamda kendisinden daha yetenekli bir ülke daha bulunmayan bir devlet nasıl olur da belgelerin açıklanmasını engelleyemedi?? Ülkeyi zor durumda bırakacağı apacık ortadayken ve diplomatlara zarar vereceği bilinirken neden engel olunmadı?? Bu soruların tamamı aslında bir yerde cevap buluyor… 1-Amerika çok güçlü bir devlet her ne olursa olsun kimse kendisiyle arasının bozulmasını istemeyeceği için bir şey diyemez zaten 2-İsrail devleti.. Rusya kaynaklı haberlere bakıldığında bu noktaya temas ediliyor.. Bu belgeler Amerika tarafından bilinçli bir şekilde yayınlandı. amaç ise İsrail devletinin güvenilirliğini arttırmak. Ki zaten dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bu belgelerin yayınlanmasından en çok hoşnut olan ülke İsrail.israil devlet başkanı Netanyahu her seferinde bu belgelerin yayınlanmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirmekte ve kendilerini haklı çıkardığını söylemekte. Haklı olduğunu savunduğu taraf ise iran ve türkiye’de nükleer silah bulunduğunu önceden bildiği halde buna inanmayanların olduğudur.. Bu belgeler hiç şüphesiz ki Amerika destekli olarak ortaya atıldı. Yoksa eğer bu şekilde olmasaydı ne o belgelerin yayınlanmasına izin verilirdi ne de nelgeleri yayınlayan kişi veya kişiler hala ortalıkta geziyor olabilirdi. Düşünsenize sitenin sahibi henüz tutuklu bile değil.. bu durumu ise kişi saklanıyor olarak ifade ediyorlar.. dünyanın bir ucundaki sıradan bir insanın bile nerede olduğunu çok kolay bir şekilde öğrenebilen Amerika istihbarat teşkilatları nasıl olurda bu adamı henüz tutuklayamadılar bu akıllarda bir soru işareti olarak kalmış durumda. Aklıma takılan bir başka konu ise neden belgelerin sadece bir kısmı yayınlandı. Yani demek istediğim ne yapmaya çalışılıyor.. dünya kamuoyunu İran’da nükleer silah olduğuna inandırmak birinci amaç mı yoksa?? Yoksa bu, iran ile yapılacak olası bir savaş için atılan psikolojik savaşın ilk hamlesi mi?? Bir devlet nasıl olur da bu kadar söz sahibi ülkelerin devlet başkanları hakkında bu kadar pervasız söylemlerin olduğunun bilindiği belgelerin yayınlanmasına izin verdi?? Ve dikkat ederseniz hiç kimse de sesini çıkaramıyor aksine bu konu ilişkilerimizi zedelemez diyorlar. Amerika’nın yerinde başka bir ülke olduğunu düşünsenize,  vay haline ki ne vay hem de.. hemen o ülkedeki elçilikler geri çekilir, bu belgeleri yayınlayan kişi veya kişiler kırmızı bültenle aranır ve emin olun 24 saat içerisinde yakalanır içeri tıkılırlardı. Ülkeye siyasi ambargo uygulanır, ticaret anlamında birçok sözleşmeler feshedilirdi yani velhasıl ülke aşırı zor durumda kalırdı..

       Fakat işin ucunda BABA DEVLET olunca kimse sesini çıkaramıyor ne yazık ki. Belgelerin tamamı yayınlanmadı henüz ve ona rağmen bu kadar ses getirdiyse kim bilir geri kalanında ne gibi şeyler vardır. Merakla diğer belgelerin de açıklamasını bekleyip göreceğiz. Dünya gündemi çok farklı bir yöne çekilmek isteniyor hepimiz çok dikkatli olmalıyız. Bir ABD-İSRAİL İTTİFAKI ile İRAN savaşının olması çok muhtemel… dilerim hemen yanı başımızda böyle bir şey olmaz… Mehmet Şirin GÜL