Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülen ve önemli bir sağlık sorunu olan varisin tedavi yöntemlerinden dünyada en çok tercih edilenin "Endovenöz Lazer" olduğunu belirten uzmanlar, lazer ile gerçekleştirilen varis tedavisinin faydalarını açıkladı.

Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Muzaffer Bahçivan, "Endovenöz Lazer" ile varis tedavi süreci ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Bacakta ağrı, kaşınma ve yanma varsa dikkat

Bahçivan, "Varis, toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzaması ile karakterize bir hastalıktır. Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Yıllarca görünüm dışında hastada herhangi bir şikâyete yol açmadan kalabilir. Ancak ilerleyen vakalarda bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Bacakta ağrı, kaşınma, yanma, gece krampları ve sürekli bir rahatsızlık hissi başlıca görülen şikâyetlerdir. Varisli damarların bacaklarda görülmesi çoğu kez tanı için yeterlidir. Ancak varisin nedeninin anlaşılması için renkli doppler ultrasonografi yapılmalıdır." dedi.

Günümüze özel varis tedavi seçenekleri

Tedavi edilmeyen varisin zamanla kötüleştiğini ve hasta için önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Bahçivan, "Girişim yapılmadan uygulanan ilaç tedavisi, varis çorapları ve günlük yaşamla ilgili bir takım öneriler sadece şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Varislerin kesin tedavisi ise çoğu kez varisli damarların ortadan kaldırılmasıdır. Günümüzde tüm dünyada en popüler tedavi yöntemi, 'Endovenöz Lazer' yöntemi ile büyük varislerin içten lazer ile kapatılmasıdır." ifadelerini kullandı.

"İşlem sonrası 1-2 saatte taburculuk mümkün"

Endovenöz lazer ile tedavinin, hasta için önemli ayrıcalıkları bulunduğunu hatırlatan Bahçivan, "İşlem lokal anestezi altında yapılmakta, ortalama 30 dakika veya bir saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilmektedir. Hastanın işlem sonrası hareketlerinde herhangi bir kısıtlama da bulunmamaktadır. Tedavide başarı, safen toplardamarının ortadan kaldırılması olarak tanımlandığında bu hedefe yüzde 93-98 oranında ulaşılabilmektedir. Başarı için iyi hasta seçimi çok önemlidir." şeklinde konuştu.

"Endovenöz Lazer" yöntemiyle ilgili Bahçivan, "Lokal anestezi ile yapılabilir, daha az ağrı ve sorun ile yetmezlik, safen toplardamardan kaldırılır. Bacakta iz kalmaz ve bacakta herhangi bir kesi gerektirmez. Morarma ve şişlik çok az olur, hastanede yatış gerekmez, hasta kısa sürede iyileşir." dedi.

"Yan etkiler yok denecek kadar azdır"

Bahçivan, son olarak şunları söyledi: "Lazer ile varis tedavisi sonrası yan etkiler ender olarak görülür. Hastalar işlem sonrası bazen tedavi edilen hat boyunca kızarıklıktan ve deri altında oluşan hafif ağrılı bir sertlikten şikâyetçi olabilir. Bu durum birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Yine çok ender olarak lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluk ortaya çıkabilir bu durum da birkaç hafta içinde düzelir. İşlem sonrasında bütün normal aktiviteler devam ettirilebilir. Sadece işlem sonrası hastalara bir süre ağır egzersizler yapmamaları önerilir." şeklinde konuştu.


 

Editör: Haber Merkezi