Vali Toprak gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin çıkardığı teşvik paketinin çok önemli hükümler getirdiğini belirtti. Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvik paketinin iyi bir şekilde özümsenmesi gerektiğini kaydeden Vali Toprak, Diyarbakır'a da yatırımcıların gelerek yatırım yapması istihdam oluşması, üretim olması için bir fırsat olması gerektiğini dile getirdi.

Toprak, "532 hektarlık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Bunun yaklaşık 328 hektarı sanayi parseli olarak belirlenmiş ve yaklaşık 10 yıldır OSB'de tahsisler yapılıyor. Fakat şu anda 140 sanayi ve firma üretim yapmak üzere yer tahsis talebinde bulunmasına rağmen yer tahsisi yapamıyoruz. Biz bakanların talimatı ve onların yardımıyla 532 hektarlık alana ilave olarak 364 hektarlık bir alanın OSB'ye yeni alan oluşturmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yakın bir zamanda bunun tahsisi gerçekleşecek.

Bir taraftan da daha önce oluşan OSB'ye baktığımızda yatırımcılarımız çok uzun süre önce tahsis almalarına rağmen süresi içerisinde yatırım yapmadıklarını görüyoruz. Biz yaklaşık 1 yıl önce tahsislerle ilgili çalışma yaptık. Orada 18 yatırımla ilgili tahsisi iptal ettik. Yeni yatırımcılara verdik. Fabrika kurma çalışmaları sürüyor. Devam etmiş ancak yarım kalan 18 firmaya 3 ve 6 ay gibi süreler vermiştik. Onları da gözden geçireceğiz süresi içerisinde yatırımı tamamlamayanların iptal edeceğiz" dedi.

"ŞEHRİN VE ÜLKEMİZİN FARKLI ŞEHİRLERİNDEN YATIRIM YAPMAK İÇİN YOĞUN BİR TALEP VAR"

140 yatırımcı ve son birkaç günden beri telefon trafiğine tutulduklarını aktaran Vali Toprak şöyle dedi:

"Şehrin ve ülkemizin farklı şehirlerinden yatırım yapmak için yoğun bir talep var. Ama bunları karşılayamıyoruz. OSB'de tahsisler yapılmasına rağmen süresi içerisinde yatırımını gerçekleştirmeyenler var. Bunları tekrar gözden geçiriyoruz.

Sözleşme yükümlülüklerine yerine getirmeyenlerin sözleşmelerini iptal edeceğiz. Yeni yatırımcılara vereceğiz. Bir yatırımcı aradı. OSB'de benim yerim var. Tahsis aldım. Onu siz devredeyim diyenler var. Para isteyenler var. Bunlar OSB'nin kanuna yönetmeliğe göre
devredilmesi mümkün değil. Olaki bazı kişiler oradaki yatırımcılar çek ve senetle OSB'de yer satıyorum şeklindeki bilgilerle birileri kandırılma noktasına getirilebilir.

Yatırımcılarım bu konuda uyanık olsunlar, bu gibi bilgilere itibar etmesinler. Yatırım yapmak isteyenler OSB müdürlüğüne başvursun. Onun dışında devredilmesi mümkün olmayan eğer ki tahsis süresi içerisinde yatırıma dönüşmemiş ise ona el konulması gereken yerlerin OSB'nin dışında devredilmesi hukuken, kanunen mümkün değildir.

Hiçbir müteşşebisin zarar görmemesini istiyoruz. Asılsız, kandırılabilecek noktalara itibar etmesinler. Mutlaka OSB'den bilgi alsınlar."

Editör: Haber Merkezi