Diyarbakır Valisi Karaloğlu, kazı çalışma alanında incelemelerde bulunarak kentin tarihi ve kültürü açısından bu alanın çok önemli bir yer olduğuna dikkat çekti.

Artuklu Devletinin bölgede tarih ve kültür açısından çok önemli eserler bıraktığını hatırlatan Karaloğlu, kazı çalışmaları devam eden sarayında bu eserlerden biri olduğunu belirterek İslam bilginlerinden olan El-Cezeri’nin 25 yıl bu sarayda yaşadığını ifade etti.

“Bulunduğumuz alan UNESCO dünya miras listesinde yer alan bir alandır”

Diyarbakır ili için Artuklu Sarayı’nın çok önemli bir değer olduğunu belirten Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Diyarbakır ilimizde tarihi ve kültürel yönden çok önemli olan bir kazı çalışmasını yerinde incelemek için buradayız. Bulunduğumuz alan UNESCO dünya miras listesinde yer alan bir alandır. İnsanlık adına ve gelecek nesillerimiz adına korumamız gereken bir alandır. Bulunduğumuz alandaki kazı çalışmamız da Amida Höyük kazı çalışmasıdır. Artuklu Sarayının şu anda kazı çalışması burada yürütülüyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu bölge, 8 bin yıldır birçok medeniyete başkentlik yapmış ve merkezi konumda”

Artuklu Devletinin bölgede 300 yıl hüküm sürdüğüne değinen Karaloğlu, “Bilindiği gibi Artuklu devleti 300 yıl buralarda hüküm süren bir Selçuklu medeniyetiydi. Artuklular, Bölgede ve Diyarbakır ilinde önemli eserler bırakmış. Üzerinde bulunduğumuz ve kazısı yapılan Artuklu Sarayı, 1200 ile 1220 tarihleri arasında Sultan Nasreddin Mahmut tarafından inşa edildi. Bu saray 800 yıl önce inşa edilmiş olsa dahi bu bölge 8 bin yıldır birçok medeniyete başkentlik yapmış ve merkezi konumda olmuştur.” şeklinde konuştu.

“İslam bilim adamı El-Cezeri bu sarayda 25 yıl yaşadı”

Artuklu Sarayı’nı önemli kılan bir başka durumun da İslam bilgini El-Cezeri’nin burada yaşaması olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Bu sarayı önemli hale getiren bir başka durum söz konusudur. Bu olay, İslam bilim insanı olan El-Cezeri’nin burada 25 yıl yaşamasıdır. Nitekim El-Cezeri bu sarayda 25 yıl kalarak kendinden söz ettiren önemli buluş ve eserlerini burada bulmuştur. Aslında bugün hem siber.net’in hem robotik biliminin temellerinin atıldığı yerdeyiz. Krank Mili’ni bulan ve geliştiren yine El-Cezeri’dir. Bu denli önemli ve tarihi bir yeri Kültür Bakanlığımızın desteği 12 ay boyunca kazmaya devam edeceğiz.” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi