Van'da gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki deprem, gerek deprem ölçümünde yaşanan kararsızlık gerekse meydana gelen artçıların büyüklüğü bakımından ilk andan bu yana deprem bilimciler arasında da şaşkınlık oluşturdu.

Depremşokunu atlatır atlatmaz harekete geçen ve bölgedeki faylar üzerinde ilk bilimsel çalışmaları başlatan Yard. Doç. Dr. Onur Köse başkanlığındaki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Jeoloji Yüksek Mühendisi Sevgi Babayiğit ve Doç. Dr. Aydın Aras'tan oluşan ekip ilginç sonuçlara ulaştı.

'ZAMANINI BİLEMEYİZ'

Ana şoku yaşatan fay kırılmasının, 1999 Marmara Depremi'ndeki gibi doğrultu atımlı bir fayda değil de 'ters fay' adı verilen dikey hareketlerle oluşan faylarda yaşandığını söyleyen Köse "Van Gölü havzası Kuzey Anadolu Fayı'nın Doğu Anadolu Fayı'yla kesiştiği Karlıova Eklemi ile Zagros Fay Zonu arasında yer alıyor. Bu nedenle bu zonda hem doğrultu atımlı, hem normal hem de ters faylar aktif olarak bulunuyor" dedi. Artçı olarak adlandırılan bir çok 5 üzeri depremin aslında bölgedeki doğrultu atımlı faylardaki hareketler sonucu olabileceğini belirten Köse "Zamanını bilemeyiz ama burada bir doğrultu atımlı fay üzerinde 7 üzeri bir deprem daha olma riski sürüyor" diye konuştu. Belediye'nin deprem olacağına dair anons yaparak bölgedeki insanları tedirginliğe sürüklediğini anlatan Köse "Ben tedirginlik yaratmak istemem ama Van Havzası şu anda çok aktif fay hatlarının bulunduğu bir bölge. Bu ana şok, diğer fayları harekete geçirebilir. Diğer faylarda stres birikimi sürüyor. Ancak depremin ne .zaman ve ne büyüklükte olacağını söylemek mümkün değil " diye konuştu.

Sabah.

.
Editör: Haber Merkezi