Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınıyla birlikte Türkiye genelinde bazı tedbirler artırılırken, vatandaşlar da kendi önlemlerini alıyor. Kimi kolonya ve dezenfektan ile önlem alırken kimi vatandaşlar ise maske takarak kendini korumaya çalışıyor.

Covid-19 tedbirleri kapsamında birçok ilde sokakta maske takmak zorunlu hale getirilirken maskesiz sokağa çıkanlara ise 900 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sık sık, "Dışarı çıkarken risk almamak için maske takmalısınız. Maskeyi kuralına uygun olarak, ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde kullanın. Virüse 1,5 metreden daha yakınsanız, maskeli de maskesiz de hedefsiniz." uyarısında bulunuyor.

Yeni tip Coronavirus salgınından korunmak için takılan maskeler hakkında bilgiler veren Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Cuma Yıldırım, maske kullanımında yapılan hatalara değindi.

Günlük hayatta Covid-19 salgınına karşı herkesin maske kullanması gerektiğini ifade eden Yıldırım, virüsün en fazla hava yoluyla bulaştığını, diğer önemli bulaşma yollarından birinin de temas olduğunu ifade etti.

Hava yoluyla bulaşma zincirini kırmada maskenin önemini vurgulayan Yıldırım, maske takmanın virüse karşı hayati bir önlem olduğunu belirterek maske takan toplumlarda hastalık oranının daha düşük olduğunu söyledi.

"Virüs ile olan mücadelemizi henüz kazanamadık"

Dünya Sağlık Örgütü'nün "virüs tehlikesinin geçmediği"ne dair yaptığı uyarıyı hatırlatan Yıldırım, "Dolayısıyla bu uyarıyı dikkate almamız lazım. Virüsle olan mücadelemizi henüz kazanamadık. Dolayısıyla toplumsal olarak normal hayatımıza bazı yenilikleri getirmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığımızın ve Cumhurbaşkanlığımızın dikkatlerimizi çektiği; temizlik, mesafe ve maske üçlemesinin çok net bir şekilde hayatımıza yerleştirmemiz gerekiyor. Bunun en önemli ayağını ise elbette ki maske oluşturuyor." dedi.

"Maske ağzı, çeneyi ve burnu tam olarak kapatmalıdır"

Virüsten korunmada en önemli etkenlerden birinin maske olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Maskenin esprisi burun ve ağızdan çıkan ya da çıkabilecek herhangi bir mikrobiyal durumun bir başka kişiye bulaşmasına engel olmaktır. Dolayısıyla maskenin anlamı ağız ve burnu kapatması anlamına geliyor. Çünkü bu virüs sadece ağızdan değil asıl burundan bulaşıyor. Burundan çıkan havayla bulaşıyor. Dolayısıyla maskeyle sadece ağzı kapatmak ya da maskeyi çenenin altına almanın herhangi koruyucu bir etkisi yoktur. Ya da şimdi yeni moda olarak kola takıyorlar, bunun da bir anlamı yoktur." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi