Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Meclisten 65, Senatodan 72 üye, Anayasa Konseyi'ne bugün resmen başvuru yaptı.

Senatoda Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 72 üyenin imzası toplanırken, mecliste iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı.

Diefenbacher, aynı zamanda Türk-Fransız parlamenter dostluk grubu başkanlığı yapıyor.

Meclisten toplanan 65 imza ve senatodan toplanan 72 imza bugün resmen Anayasa Konseyi'ne sunuldu. Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor.

Gerek senato, gerek mecliste toplanan imzalara, küçük partilerin dışında, iktidar partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist üyelerin de bir kısmı imza attı.

Senatonun kanunlar komisyonu da "Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasaya karşı çıkmıştı.

Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istedi.

Fransa meclisi ve senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tek başlarına başvurması yeterli olabiliyor.

Fransa'da hukukçular, siyasi gazetelere ve sivil toplum örgütleri de, yasaya şiddetle karşı çıkmıştı.

ERDOĞAN: Fransa'YA YAKIŞAN BUDUR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da 72 senatörün inkar yasanının iptali için imza toplayıp Anayasa Konseyi'ne başvurması üzerine "Fransa'ya yakışan budur, senatörler yakışanı yaptı." dedi.

Meclis AK Parti Grup Toplantısı'nın ardından gazetecilerin Fransa'daki inkar yasasına ilişkin son gelişmeyi değerlendirdi. Fransa'da senatörlerin gerekeni yaptığını belirten Erdoğan, "Fransa'ya yakışan budur." diye konuştu.

GÜL: DOĞRU KARAR VERİLECEKTİR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'daki Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyine başvurulmasıyla ilgili olarak, "Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.

ERMENİ İDDİLARINI KABUL ETMEYENE CEZA ÖNGÖREN YASA

Kamuoyu önünde soykırım cinayetlerini, insanlığa karşı işlenen cinayetleri kabul etmeyen, reddeden, bayağılaştıranları veya savunanları Uluslararası Ceza Hukuku Statüsünün 6.,7.,8. bentleri ve Uluslararası Askeri Mahkeme'nin 6. bendinde ifade edildiği üzere 1 yıl hapis cezası ve 45.000 euro para cezası ile cezalandırmayı öngörür.

Aslında tüm soykırım suçlarının reddini cezalandırmaya yönelik hayata geçirilen bu yasa Fransa'nın Ermeni iddialarını da soykırım olarak kabul ettiği için Türkiye açısından da bir tehdit olarak algılanıyor.

YASA TEKLİFİ

Madde 1:

29 Temmuz 1881 kanunun 24 bis maddesinin birinci bendi, alttaki yeni beş bendle değiştirilmiştir.

"24'üncü maddenin altıncı bendi doğrultusunda, soykırım suçunu veya insanlık ve savaş suçunu savunan, inkar eden veya kamusal alanda onemsizleştirmeye çalışan, altaki tanımlamalara dayalı cezalandırılacaktır:

1) Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsünün 6'inci, 7'inci, 8'inci maddesi

2) Ceza kanunun 211-1 ve 212-1 maddesi

3) Uluslararası Askeri Mahkemesi'nin statüsünün 6. maddesi:

"Ve kanunen tanınmış, Fransa tarafından imzalanmış ve onaylanmış uluslararası bir sözleşmenin, veya uluslararası veya Avrupa kurumlarının nitelikli bir karara bağlı, Fransız yargısı tarafindan nitelendirilmiş, Fransa'da uygulanabilir hale gelir."

Madde 2

29 Temmuz 1881 basın ozgürlüğüne dayalı kanunun 48-2 maddesi şu şekilde değiştirilmiştir:

1) "sürgün" kelimesinden sonra "ya da soykırım kurbanı, savaş suçu, düşmanla isbirliği ve insanlık suçu kurbanı" eklenmiştir.

2) "Savunma" kelimesinden sonra "soykırımlar" kelimesi eklenmiştir.


 

Editör: Haber Merkezi