Arkeoloji ile ilgili kurumlara yılda yaklaşık 16 kişinin alındığını belirten arkeologlar, kendi işlerini yapamamaktan yakınıyor. Bazı arkeologlar, Anadolu'nun zengin kültürel birikimini açığa çıkarmak için devam eden kazılarda yılın sadece 2 ayı çalışma şansı elde ederken, yılın geri kalan kısmında ise kendi alanlarının dışında çalışmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Seslerini duyurmak ve konuya dikkat çekmek için bir sosyal paylaşım sitesinde "Atanamayan Arkeologlar Platformu" adıyla imza kampanyası başlatan arkeologlar, daha sonra topladıkları imzaları, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a iletmeyi hedefliyor.

Diyarbakır Müzesi başkanlığında Bismil ilçesinde yürütülen Kortiktepe arkeolojik kurtarma kazılarında çalışan ve atanamayan bir grup arkeolog adına konuşan Sedat Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden mezun olduğunu belirterek, son yapılan KPSS sınavları sonucunda sadece 16 meslektaşının atandığını söyledi.

Mezun arkeologların daha fazla atanmasını istediklerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyeler, Devlet Su İşleri ve Karayolları gibi kurumlarda da arkeologların görev yapması gerektiğini ifade eden Ateş, "Kazmanın vurulduğu her yerde arkeologların bulundurulması lazım. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolog alımı için çalışma yapmasını istiyoruz" dedi.

-"Pazarcılık yapan da var, inşaatta çalışan da var"

Ateş, Türkiye'deki arkeoloji bölümlerinden yaklaşık 5 bin kişinin mezun durumda bulunduğunu, son KPSS sınavları sonucunda sadece 16 kişinin işe alındığını belirterek, şöyle konuştu:

"Geri kalanların hepsi boşta. Oysa liselere de arkeoloji dersi konulmalı. Çünkü zengin kültürel birikimimizin gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. DSİ, Karayolları, belediyelerde de arkeologların bulunması gerekiyor. Ben de KPSS'ye girdim. Türkiye sıralamasında 32. oldum. Ancak hala yerleştirilmedim. Yeterli kadro bulunmadığı için benim gibiler başka alanlara yönelmek zorunda kalıyor. Pazarcılık yapan da var, inşaatlarda çalışan da var. Şu anda 5 bin mezun arkeolog var. Bunlardan hiç biri kendi işini yapamıyor. Başka alanlara yöneliyorlar. Biz de sesimizi duyurmak için Facebook'ta 'Atanamayan Arkeologlar Platformu' oluşturduk. Bununla birlikte imza kampanyası başlattık. 4 bin imzaya ulaşmayı hedefliyoruz. Yeterli sayıya ulaşınca Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay ile görüşeceğiz. Daha fazla arkeolog alınması için talepte bulunacağız. İnşallah olumlu sonuç alırız."

 A.A

Editör: Haber Merkezi