ÜNİVERSİTELERİN TEMEL  SORUNLARI

Bu yazıyı okumaya başladığınızda çoğunuzun ne düşündüğünü tahmin edebiliyorum ve diyorum ki Bende biliyorum bu sorunların herkes tarafından bilindiğini ve çözüm yollarının bu kadar basit olduğunu ama Amacım ; Şuan bile bu sorunlar yaşandığı için bu sorunları bir kez daha gündeme getirmek ve ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirtmek ve  ihtimal da olsa bile  yarar sağlayabileceğinden dolayı belirtmek istedim. 

 

Sorunlar :

Sorun 1 )Üniversite eğitim sisteminin tamamen ezbere dayalı sistem olduğu.

Sorun 2 )Üniversitelerdeki kampüs alanlarının olmaması veya eksik olması.

Sorun 3 )Üniversitelerdeki tüm öğrencileri kapsayan nitelikte etkinlik ve aktivitelerinin yetersiz olması.

Sorun 4 )Üniversitelerde ders materyalleri , kütüphane kapasitesinin yetersizliği , laboratuvar eksiklikleri vs. eksiklerinin olması.

Sorun 5 )Öğretim üyelerinin ve Öğretim görevlilerinin öğrenciler üzerinde baskıcı tutum ve davranışlarının olması.

        Benim şuan gözlemlediğim sorunlar bunlardır. Benim gözlemleyemediğim sorunlar varsa sizde belirtebilirsiniz.

 

Sorunların nelere yol açtığına bakalım   :

Eğitim sisteminin ezbere dayalı olması öğrencinin aldığı derslerin çok kısa zaman zarfı sonra unutmasına yol açmaktadır. Buda öğrencinin aldığı eğitimi verimsizleştirici hale  getiriyor. Kampüs alanlarının olmaması öğrencilerin üniversiteye gelme isteğini azaltıyor. Ve öğrencilerin geçiş hareketliliklerinden faydalanıp üniversiteyi başka yerde okumasına sebep oluyor. Üniversitenin tüm öğrencileri etkileyecek nitelikte etkinlik ve aktivitelerin yetersizliği öğrencilerin kişisel ve eğitimsel gelişimlerinden yoksun kalmasına sebep oluyor. Kütüphane , ders materyalleri ve laboratuvar alanlarının olmaması da gene öğrencilerin geliştirici faaliyetlerden yoksun bırakıyor. Bu yerlerin eksik olması ayrıca öğrencilerin çoğunu da maddi açıdan da zorlamaktadır. Manevi açıdan da psikolojik sorunlara yol açıyor.( Bunalım yaşamaları ) Öğretim üyelerinin ve görevlilerin öğrencileri zor bir duruma sokması öğrencilerin onlara karşı kin beslemelerine sebep oluyor  ve bu davranışları da yüzünden ilerde öğretmen olanların öğrencilerine böyle davranmalarına sebep oluyorlardır.

 

Yapılması gerekenler  :

En büyük sorunlarında biri olan ezbere dayalı olması ; Evet üniversite diyoruz Lise demiyoruz.Üniversitenin eğitim sisteminin sadece ezbere dayalı olmaması gerekir. Bu sistemin yanında uygulamalı eğitim sisteminin de  ( uygulama dediğim tartışarak araştırarak ) sürekliliğini koruyacak şekilde olması gerekir.

Kampüs eksikliği  ; Öğrenciler için üniversitenin konumuna göre  kampüs acilen yapılmalı.

Etkinlikler , aktivitelerin eksikliği ; Aktiviteler de kampüs gibi olması gerekli olan faliyetir . Tüm öğrencilerin vakit geçirmek için bide kişisel gelişim sağlamak , eğitimsel gelişimi sağlamak için kültürel , eğitimsel , bide sportif etkinliklerin üniversitenin konumuna göre gerektiği kadar yapılması gerekiyor.

Materyaller , kütüphane kapasitesi eksiklikleri  ; Hocaların verdikleri ödevleri daha rahat ve verimli şekilde yapabilmek için ihtiyaç duyulan gereksinimlerdir. üniversitenin konumuna göre gerektiği kadar eksikliklerin temin edilmesi gerekiyor.

Öğretim üyeleri ve Öğretim görevlileri  ;  Öğrencilerin bir yoldaş , arkadaş gibi tutum ve davranışlar içinde bulunmaları gerekiyor. Onların gelişmeleri için onlarla yakın mesafeli ilişkiler içinde olmalıdırlar.