Üç ayların 3'üncü önemli gecesi olan ve ramazanın habercisi olarak bilinen Beraat Gecesi, Allah'u Teâlâ'nın arınmak isteyen müminler için fırsat olarak sunduğu bir gecedir. Yüce Allah'ın şirk haricindeki bütün günahları affettiği Beraat Gecesinde, melekler sabaha kadar yeryüzünü dolaşarak affedilmek isteyen müminlere çağrıda bulunuyor.

Beraat Kandili münasebetiyle İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan İTTİHADUL ULEMA üyelerinden Cemal Çınar ve Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, bu gecenin fırsat olarak bilinmesi ve bolca zikir, dua edilmesinin yanı sıra, İslam ümmetinin içerisinde bulunduğu kötü halden kurtulması için bir vesile olması temennisinde bulundular.

"Beraat, bir şeyden kurtulup azad olmak, arınıp temizlenmek manasına gelir" diyen İttihad-ul Ulema üyesi Cemal Çınar, "Bu gecelerde nasıl ve ne şekilde eda edilmesi ile ilgili çok açıklamalar yapılmıştır. Bu gecenin zikir, tesbih ve dua ile yâd etmekten çok bizdeki değerini ve takdirini anlamamız üzerinde kısaca durmak istiyorum; Biz Müslümanlar olarak, yüce rabbimizin üzerimizde sayısız nimetleri vardır. Bu bağlamda bize verilen nimetlerden bazılarını elden çıktıktan sonra geri elde etmemiz mümkün iken, bazı nimetler elden çıktığında ise onları geri elde etmemiz mümkün değildir. İşte, elden çıkınca geri elde etmemiz mümkün olmayan nimetlerden biri de zamandır. Bu sebeple, yüce rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de en çok ve sık sık zaman üzerinde yemin etmesinden anlıyoruz. Vakit yani zaman çok önemlidir. "dedi.

"Bazı zaman ve mekânlara farklı bir sevap yükletilmiştir"

Zamanın ve mekânın tümünün aynı derecede ve aynı değerde olmadığını hatırlatan Çınar, "Mesela Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'in ifadesi ile bin aydan daha hayırlı olduğu ilan edilmiştir. Bu bağlamda hadisi şerifler veya bu hadislerden hareketle bazı zaman ve mekânlara farklı bir sevap yükletilmiştir. İslam'ın genel kültür külliyatında Beraat Gecesi de mübarek gecelerden biridir. Bu gece gibi mübarek gecelerde dua, tesbih ve sadakaların teşvikinin rivayetlerdeki sıkça olup olmadığı konusuna fazladan daldığımızda, bu kandillerden elde etmemiz gereken sevap mümkünken, onu tartışma konusu yapılması halinde kastedilen ilahi aşkın kalplere yerleşmesinin önüne geçilmiş olacak. Bunun bugün ümmetin ihyasına ve inşasına çalışan kardeşlerimizin çalışmasına hiçbir katkısı olmadığı gibi şüphesiz zarar verir." diye konuştu.

"Ümmetin ihya ve inşası gecelerini ihya edebildiği oranda mümkün olur"

Geleneğimizde bu tür hayırlı gecelere "kandil" denilmesinin çok güzel ve manidar olduğunu söyleyen Çınar, "Kandil gecesi, yani sabaha kadar kandillerimizin sönmeden yanık kalması demektir. Ümmetin ihya ve inşası gecelerini ihya edebildiği oranda mümkün olur. Kısaca bu gibi gecelerin bizdeki değeri, o gecede elde etmemiz mümkün olan kazanımlar oranındadır. Bu gecenin ümmetin parçalanmışlık, perişan ve sıkıntılı ortamdan kurtuluşuna, ilahî beraatımıza vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Beraat Kandiliniz mübarek olsun." dedi.

Hadislerde nısfı-ı şaban diye geçen ve şaban ayının ortasına denk gelen bu gecenin halk tarafından Beraat Gecesi diye isimlendirdiğini belirten Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım ise, bu gecenin İslam tarihinde, kültürümüzde Kadir Gecesinden sonra en çok öneme sahip olan bir gece olduğunu söyledi.

"Umumi affa mazhar olmak için bu geceyi gayret içerisinde geçirmemiz gerekiyor"

Allah'tan beraatını isteyenler için bu gecenin içerisinde müjdeler taşıdığını aktaran Yıldırım, "Peygamber efendimiz de o gece affa, mağfirete dikkat çekiyor. Bu gece Allah'tan (Celle Celalüh) umumi bir affı gerçek manada isteyenlere beraatını kazanmak adına bir müjdeyi içerisinde taşıyor. Biz de bu geceyi o umumi affa mazhar olmak için gayret içerisinde geçirmemiz gerekiyor. Muhasebe yaparak, dua dua rabbimize yakarmamız lazım. Bugün dünyanın dört bir yanında sıkıntı içerisinde olan birçok kardeşimiz var. Onlara dua etmemiz lazım. Bu memleketin iman selameti için dua etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Elimizden geldiğince gecemizi ihya etmeye, gündüzü de oruçlu bir şekilde geçirerek rabbimizin rızasını kazanmak adına bir gayret içerisinde olmalıyız." diyen Yıldırım, son olarak şunları söyledi:

"Ben de dua ediyorum ki, inşallah bu güzel gece ümmeti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in tamamının beraatına, insanlığın da hidayetine vesile olsun. Cenabı hak bu geceyi eksikliklerimizi tamamlamayı, aşırılıklarımızı önlemeyi, hedeflerimizi daha fazla ulvileştirmeyi, ihlasımızı ziyadeleştirmeyi, imanımızı kavileştirmeyi de bizlere nasip etsin. Bu gece bütün ümmeti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'e hayır ve bereket getirsin inşallah."


 

Editör: Haber Merkezi